Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ČNB před koncem platila za intervence 520 miliard. Kvůli tlaku investorů

Autor: pet, ČTK - 
9. května 2017
10:35

Česká národní banka v březnu v rámci intervencí proti posilující koruně na devizovém trhu vynaložila zhruba 520 miliard korun za nákup eur. Jde o největší měsíční objem od spuštění intervencí v listopadu 2013. Od té doby do konce března ČNB intervenovala v objemu zhruba dvou bilionů korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které v úterý centrální banka zveřejnila.

Režim devizových intervencí, který ČNB zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR, centrální banka ukončila 6. dubna. Důvodem nárůstu objemu v březnu byl podle dřívějších vyjádření analytiků tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí i údaje o rostoucí inflaci.

VIDEO: Guvernér Rusnok o účelu intervencí

ČNB dlouhodobě uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku. ČNB k tomu dlouhodobě dodává, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou stabilitu. Z výsledků hospodaření ČNB za loňský rok vyplývá, že v jejím rezervním fondu by měla banka mít i se ziskem 46,5 miliardy korun za loňský rok zhruba 60 miliard korun.

Vše o měnových intervencích ČNB čtěte ZDE

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 9. května 2017 12:25 )

Tak na debilitu šéfa se vyhodí 520 miliard a občanům na kontech se akorát na*sere

Zobrazit celou diskusi