Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Turistická značka: Světový unikát a barevný fenomén Česka!

Autor: Jiří Čada - 
9. května 2017
23:28

Čtyřbarevně značené turistické cesty jsou unikátním fenoménem Česka. Francouzského amatérského fotografa Stéphana Corbeta dokonce naše turistické značení zaujalo natolik, že v nich na svých cestách hledá i výtvarnou hodnotu.

Barevné proužky na kmenech stromů povýšil na umělecké dílo. „Žiji tu už patnáct let a objevil jsem pěší turistiku,“ svěřil se Blesku Stéphane Corbet. „Pocítil jsem i silný vztah, který k turistice mají Češi,“ říká fotograf, který tu pracuje jako ředitel pojišťovny. V Česku chodí po kopcích a fotí turistické značky na rozpraskané kůře různých stromů.

Své velkoformátové fotografie teď do konce května vystavuje v Muzeu nové generace v zámku ve Žďáru nad Sázavou. „Je to taková pocta všem těm, kteří ty značky na cestách malují,“ dodává autor nevšední výstavy. V Čechách bylo od roku 1889, kdy značení začalo, Klubem českých turistů (KČT) vyznačeno přes 42 tisíc kilometrů turistických cest.

Je na nich namalováno více než milion červených, modrých, zelených a žlutých turistických značek. Jeden a půl tuny speciálních barev padne ročně na údržbu turistických značek. „Jsou vyráběny v takovém složení, aby co nejvíce kryly,“ řekl Blesku Karel Markvart (62), jediný profesionální značkař Klubu českých turistů v Česku.

Turistické značky maluje od svých šestnácti a dnes šéfuje více než dvěma tisícovkám dobrovolných značkařů. „Já jsem spíše úředník a štětec v ruce je pro mne odměna,“ vysvětluje bývalý středoškolský profesor. Dvojice značkařů prý za den vyznačí pět až sedm kilometrů. „U nás je kromě tras pro pěší také 37 tisíc kilometrů cyklotras,“ dodává šéf značkařů.

VIDEO: Modlivý důl: Místo vraždy, ze kterého se stalo poutní místo!

Video  Modlivý důl: Místo vraždy, ze kterého se stalo poutní místo!  - Jiří Vítek
Video se připravuje ...

Do první světové války se k značení turistických cest používala pouze červená barva ohraničená dvěma bílými pásy. Ta dodnes označuje dálkové nebo hřebenové trasy. Modrá značka nyní představuje významnější trasy. Zelená pak místní trasy a žlutá krátké trasy, spojovací cesty nebo zkratky.

„Každé tři roky dostávám k náhledu novou rozpracovanou cyklomapu a zakresluji do ní stávající stav cyklotras,“ vysvětluje Blesku postup značení Stanislav Balík (58) z Jihlavy.

Je předsedou tamního značkářského obvodu KČT. Cyklotrasy značí od roku 2000 a o sedm let později se pustil i do značení pěších tras. Kolik za rok našlape takový značkař? „Budete se divit, ale málo,“ reaguje Stanislav Balík. „Na čtyřech úsecích, které mám na starosti, tak 40 kilometrů,“ říká značkař.

Vzápětí však dodává, že ročně ve volném čase po turistických cestách urazí v průměru 1000 kilometrů pěšky a dva tisíce na kole. „Snad proto, že pocházím ze Znojemska, kde byla většinou rovina, mám teď rád kulaté, zalesněné kopce. Mou srdeční záležitostí je Šumava,“ vyznává se Stanislav Balík.

nick55 ( 10. května 2017 01:02 )

Záslužná práce, sluší se zmiňovaným pánům poděkovat

Zobrazit celou diskusi