Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Let míří stovky aktivistů z celé Evropy. Tlačí na vládu kvůli vepřínu

Autor: ČTK, Mii - 
4. května 2017
14:13

Aktivisté z několika zemí se chystají 24. června do Let u Písku. Chtějí v místech protektorátního koncentračního tábora uctít památku romských obětí holokaustu a zároveň zatlačit na českou vládu, aby dokončila jednání o odstranění velkovýkrmny vepřů z pietního místa. Sdělil to ve čtvrtek prezident evropského antirasistického hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) Benjamin Abtan. Toto uskupení akci do Let svolává.

Česko za vepřín v Letech v místě protektorátního koncentračního tábora sklízí kritiku mezinárodních institucí. O řešení diskutovalo už několik vlád. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jednání o odkoupení farmy a jejím odstranění z pietního místa by chtěl jeho kabinet dotáhnout do konce. Ministerstvo kultury má hotový posudek o hodnotě pozemku, staveb i vybavení. Podle mluvčí ministerstva Simony Cigánkové se s materiálem nyní odborníci resortu seznamují, pak připraví podklady pro premiéra a vládu.

Podle Abtana je nepřijatelné, aby v místech, kde umírali lidé, stál vepřín. Uvedl, že do Let v červnu dorazí několik stovek aktivistů. „Lety není jen místní problém, je to problém evropský. Když jsme se před léty dozvěděli, že v místech koncentračního tábora stojí farma, dalo se tomu těžko uvěřit. Na místě jsme strávili hodně času a situaci studovali a také cítili, skutečně nevoní,“ řekl Abtan. Podle představ aktivistů by měl v Letech po odstranění výkrmny vzniknout důstojný památník, muzeum či vzdělávací středisko.

Čeká se na konec vládní krize

Hnutí EGAM v nejbližších dnech odešle dopisy lídrům stran, které by se mohly po volbách dostat do Sněmovny. Bude po nich žádat odpověď, jak by situaci s vepřínem řešili.

Aktivisté chtěli původně vzpomínkovou akci uspořádat 13. května. Kvůli nynější vládní krizi ji ale odložili. Obávají se toho, že by kabinet nemusel záležitost dořešit. „Bojíme se, že se stane to, co se stalo už mnohokrát. Kauza běží od roku 1993. Během těchto let byla období, kdy to vypadalo, že se prasečí farma každou chvíli zbourá. Často to nedopadlo, protože byly volby. Po nich se na sliby zapomnělo,“ uvedl Miroslav Brož z organizace Konexe.

Aktivisté oceňují, že posudek už je hotový. Kritizují ale to, že vláda o postupu neinformuje. „Jsme organizace s pozůstalými. Vadí nám, že jednání jsou vedena neveřejně v režimu utajování, občas se něco dozvíme jen z médií,“ postěžoval si Brož.

Členové spolku Konexe věří, že v červnu už bude vládní krize vyřešena a kabinet se bude moci věnovat problému Let. „Mé ženě tam zemřela víc než polovina rodiny. Žije už jen prastrýc, kterému je 81 let. Chtěl by se na místo ještě podívat, ale ne, dokud tam stojí prasečák. Když tam jdeme uctít památku, nedá se tam vydržet. Zafouká vítr a je vám na zvracení,“ popsal Jozef Miker.

Nejdříve pracovní, pak sběrný tábor

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu.

V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – a to mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Koncentrační tábor se na území Česka nacházel i v Holýšově. Takhle to v něm vypadá dnes:

Samsarra2017 ( 4. května 2017 18:36 )

santikxauz ( 4. května 2017 15:52 )

Smažky a nefachčenka budou mít mejdan v Letech,tak doufám,že jim policajti propláchnou oči slzákem a uklidní obuškama.

agfor ( 4. května 2017 15:49 )

Když tam míří tolik aktivistů, mohla by být hned u vchodu pokladnička a každý by mohl do ní dát aspoň pětikilo. Rómové můžou taky něco utrousit ze svých přemrštěných dávek.

agfor ( 4. května 2017 15:47 )

To, že nedodržují základní hygienu, jim zůstalo. Rozšiřovali žloutenku v Brně, teď zase spalničky v Ostravě. Ještě by mne zajímalo, kdo bude chránit chudáčky prasátka.

boxer ( 4. května 2017 15:23 )

dbbs:

Zobrazit celou diskusi