Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srazilo letadlo ptáka? Peníze za čekání dostat nemusíte, rozhodla EU

Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2017
00:10

Srážku letadla s ptákem lze obecně chápat jako mimořádnou událost, která může leteckého přepravce zprostit povinnosti nahradit cestujícím škodu v případě významného zpoždění letu. Firma tím však nemůže zdůvodňovat celou délku následného zpoždění, třeba v situaci, kdy letadlo opakovaně kontroluje. Uvedl to ve čtvrtek evropský soud k případu dvou českých občanů, kteří se domáhají kompenzace u společnosti Travel Service.

Pasažéři leteckých společností mají podle unijních pravidel právo na odškodnění, přesáhne-li zpoždění letu tři hodiny. Letecký přepravce ale náhradu platit nemusí, když je zpoždění způsobené mimořádnými okolnostmi, kterým nebylo možné přes přiměřená protiopatření zabránit.

Unijní soud ve čtvrtek rozhodl, že ke zjištění, zda by firma měla odškodné platit, je od celkového zpoždění letu třeba odečíst zdržení skutečně způsobené onou mimořádnou okolností či jejími důsledky.

Evropský soud nerozhoduje přímo o tom, zda má firma odškodné zaplatit. Reaguje jen na otázku českého soudu, který požádal o výklad souvisejícího evropského práva. V tomto případě se na lucemburskou instituci obrátil Obvodní soud pro Prahu 6 v kauze dvou českých občanů, kteří kvůli více než pětihodinovému zpoždění letu z Ostravy do Burgasu žádají od Travel Service odškodné zhruba 13 500 Kč a náklady řízení.

V extrémním případě může letadlo po srážce s ptákem začít hořet:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi