Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi v e-shopech letos utratí rekordních 115 miliard, čeká asociace

Autor: ČTK, zzu - 
3. května 2017
14:50

Češi utratí v internetových obchodech meziročně o pětinu víc, má to být přibližně 115 miliard korun. Podíl tuzemské e-commerce na celkovém maloobchodu dosáhne téměř 11 procent. Očekává to Asociace pro elektronickou komerci.

„Růst očekáváme mezi 18 a 22 procenty,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška. Podle nedávné studie společnosti Acomware si tři čtvrtiny českých e-shopů kladou letos za cíl zvýšit obrat, 44 procent nárůst podílu na trhu a 38 procent zvýšit známost značky.

„V letošním roce se bude stále silněji projevovat trend, který nakousl loňský rok - poroste prodej potravin on-line, ruku v ruce s tím, jak se nabídka prodejců bude rozšiřovat do dalších měst České republiky,“ dodal ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Jak reklamovat zboží nakoupené přes internet ze zahraničí? Podívejte se na radu eurokomisařky Věry Jourové:

Video  Videonávod: Jak reklamovat zboží ze zahraničních e-shopů?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Boty nebo šaty si objednáte aspoň jednou ročně

Češi nakupují na internetu nejvíce oblečení, kosmetiku a počítače. Oblečení či obuv si alespoň jednou ročně objedná v e-shopu 49 procent zákazníků. Kosmetický přípravek či parfém si kupuje 39 procent lidí, počítače a notebooky 35 procent.

Počet internetových obchodů v Česku loni klesl o 600 na 36 200. E-shopů mírně ubývá třetí rok v řadě. V roce 2014 jich bylo nejvíc - 37 200. Sortiment tuzemských e-shopů se loni rozšířil o pětinu. Největší tuzemský internetový prodejce Alza.cz loni zvýšil tržby o 22 procent na rekordních 17,4 miliardy korun.

Dopravci by se měli zlepšit

Víc než třetina (35 procent) lidí stále využívá k placení nákupů na internetu dobírku, 28 procent platí při převzetí zboží v kamenné pobočce e-shopu. Dalších 17 procent platí kartou on-line a devět procent využívá bankovní převod.

Braverman letos také očekává další zvyšování kvality služeb dopravců. „Poslední vánoční sezóna ukázala, že při takovém objemu zásilek, které Češi on-line objednávají, mají dopravci ještě mezery. Tlak zákazníků na straně jedné a e-shopů na straně druhé povede k inovacím a změnám také na tomto trhu,“ dodal ředitel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi