Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Igelitky v obchodech budou už jen za peníze. Zeman podepsal zákaz tašek zdarma

Autor: ČTK, base - 
2. května 2017
17:40

Lidé nebudou moci od příštího roku získat v obchodech zadarmo žádné plastové tašky, v nichž by si mohli odnést zboží. Bezplatné by mohly zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky. Změnu přináší novela o obalech, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Norma má v návaznosti na předpisy EU omezit objem plastového odpadu.

Zákon zpoplatní všechny plastové tašky bez ohledu na tloušťku jejich stěn. Vládní předloha přitom původně měla v souladu s unijní směrnicí zpoplatnit jen lehké tašky vzhledem k tomu, že silnější tašky většina obchodníků sama zpoplatňuje. Novela cenu plastových tašek přímo nestanovuje. Určuje pouze, že musí minimálně odpovídat nákladům na jejich pořízení.

„Podle návrhu zákona by tedy každý prodejce stanovil cenu plastových odnosných tašek sám. Musí však po spotřebiteli požadovat minimálně náhradu pořizovacích nákladů této tašky,“ řekl již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Poslanci při schvalování ve Sněmovně upravili ve vládním návrhu míru recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020. Recyklace by se měla podle vládní předlohy zvýšit ze 60 na 70 procent, přičemž celkově se mělo využít 80 procent obalů. Sněmovna na návrh svého výboru pro životní prostředí ale celkové využití snížila na 75 procent. I tak to bude více, než požaduje unijní směrnice.

Jak skladovat plastové tašky, abyste je mohli použít znovu? To se dozvíte ve videu níže:

Video  Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce?  - Irena Sládečková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 3. května 2017 02:47 )

Tašky mě nevadí,ale hloupé nařizování z Bruselu,proto by bylo potřeba odejít z EU:

krtek. ( 2. května 2017 18:42 )

ony jeste jsou nekde igelitky zdarma ? pokud jsem si vsiml , vsude za ne chteji platit

amaliana ( 2. května 2017 18:33 )

nevím, ale Albert je nabízí

havran2 ( 2. května 2017 18:26 )

Proč mají tady v Česku v potravinách igelitové sáčky na zboží a ne velké a pevné papírové sáčky, jak to mají třeba v západních zemích jako USA,Francie,Anglie atd. ?

Zobrazit celou diskusi