Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi vydělávají na stát rekordně rychle. Den daňové svobody bude už v květnu

Autor: pet, ČTK - 
2. května 2017
14:25

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 29. května, loni to bylo 2. června. Češi tak budou na stát letos pracovat 149 dní, což je nejméně od roku 2000. Zásluhu na tom má zejména hospodářský růst. Institut, který údaje o dni daňové svobody zveřejňuje právě od roku 2000, to v úterý uvedl v tiskové zprávě. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu.

„Je skvělé, že se po mnoha letech den daňové svobody podívá do května. Důvody však nelze hledat u vlády, ta na svoje výdaje bude chtít opět více peněz daňových poplatníků než vloni. Vládní výdaje rostou, ale naštěstí ještě rychleji roste produkce,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Letošní den daňové svobody je v Česku o den později než průměr OECD. Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 20. dubna. Následuje Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (28. července) a Francii (25. července).

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 17. června, stejně jako loni.

I přestože Češi letos pro stát odpracují jen 149 dní, stále častěji podléhají pohodlí, které jim nabízí práce prováděná z domova. Česko donedávna podporovalo systém tzv. home office. Čekaly ho však nečekané změny, které podle ministryně Marksové jsou v naprostém pořádku.

Marksová nepřijala kritiku ohledně tzv. home office. Podívejte se na video:

Video  Ministryně Marksová odmítla kritiku za změny u home office.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 2. května 2017 16:49 )

To je dobrá zpráva pro vládnoucí dobytek. Můžou si zase pár tisíc měsíčně přidat a udělat na lidi dlouhej nos.

Zobrazit celou diskusi