Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lékaři chtějí zdražit: Kvůli EET máme platit víc za vyšetření na řidičák

Autor: pet - 
2. května 2017
10:25

Elektronická evidence tržeb je stále horkým tématem. Není tomu tak dlouho, co byla zavedena v pohostinství, a už se najdou tací, kteří se ji snaží obejít. Problém však nastává ve chvíli, kdy se EET dostane do českého zdravotnictví. Lékaři, kterým bude povinně zavedena elektronická evidence tržeb, patrně zvýší náklady za hotovostní operace, kterou je například vyšetření na řidičský průkaz a jemu podobné. Uvedl to na svém webu deník E15.

Cyril Mucha, který je členem pracovní skupiny pro elektronické zdravotnictví české lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, považuje zavedení EET za svěrací kazajku tomuto svobodnému povolání. Podle něj přitom lékaři berou jen malý zlomek peněz v hotovosti, protože většinu peněz proplácejí pojišťovny. „Je to typické honění malých ryb za neadekvátně vysokých nákladů,“ řekl. Mucha si celou situaci vysvětluje po svém. Protože stát neslíbil žádné kompenzace, jak tomu bylo například u pohostinství, budou lékaři nuceni zvýšit stávající ceny.

Podle firem, které vyvíjejí softwary pro zdravotnictví a snaží se začlenit EET do systémů, by se nemělo jednat o vysoké náklady. S EET ale souvisí další problém, a to internet, který by měl „šlapat jako hodinky“. Vysokorychlostní internet si ale nemohou dovolit někteří doktoři na vesnicích, kterým často chybí i samotný počítač. Ti pak budou muset nejspíše své povolání pověsit na hřebík. Ti lékaři, kteří počítač mají a pro něž nebude problém pořídit i vysokorychlostní internet, řeší však jiný problém. Papírování. „Primárně nás netíží nutné vynaložené prostředky na vysokorychlostní internet, ale další byrokracie, která přibývá,“ dodal Mucha.

VIDEO: Problémy kvůli EET hlásí i stánkaři

Výjimku chtělo i ministerstvo zdravotnictví

V odlehlejších oblastech působí zpravidla starší lékaři, protože mladší tam nemají zájem sloužit. I tito zkušení doktoři mohou mít kvůli svému věku problém s celkovou organizací elektronické evidence a je dost možné, že pro svůj klid, se rozhodnou povolání ukončit.

O kolik by se měly zvýšit ceny v ordinaci? Podívejte se na celý článek ZDE

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stellastella ( 2. května 2017 11:56 )

At jsou chudáci nebo ne, jedno je jisté, EET obyčejnému člověku prostě přineslo jen zdražení. To je na tom nejsmutnější

boxer ( 2. května 2017 11:29 )

Jo jo kobliháři, chtěli jste Babiše tak teď nekňučte ,že budete kakat víc a víc zlaťáků !!!

fouk.si ( 2. května 2017 11:10 )

EET, zdražování, zákazy, příkazy, už mě to všechno s.e.r.e.

papik ( 2. května 2017 10:48 )

Tak dlouho jsme fungovali bez EET a šlo to.

Zobrazit celou diskusi