Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unikátní snímek: Čarodějnice z vesmíru! Jak se v Česku pálily vatry?

Autor: Ivan D. Hladík - 
2. května 2017
05:30

Stovky vater a ohňů zažehli Češi o filipojakubské noci. Pálení čarodějnic nebyla jen zábava na Zemi, ale i vesmírná podívaná.

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, ohně zahánějící zlé duchy zachytily i družice pohybující se 810 až 870 kilometrů nad Zemí.

„Snímek je pořízen ve spektru, které zaznamenává teplotu, takže ukáže třeba i vulkanický prach nebo kouř z ohně. Tím pádem je skutečně možné zaznamenat i ohně většího rozsahu pálené na čarodějnice,“ popsal Blesku mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Největší žár z ohnů zaznamenala družice NOAA v podobě tmavých teček a šmouh v severních, východních a jižních Čechách, Praze a na Vysočině. Na Moravě jich zřejmě plálo méně, nebo byly »úspornější«. A severovýchod Moravy bohužel zakryla oblačnost. Rozlišovací schopnost družice je cca jeden kilometr. Vyobrazení může být mírně zkreslené.

VIDEO: Pálení čarodějnic v Praze na Gutovce

93 zásahů hasičů a 4 zranění

Zábava u ohňů přináší zvýšená rizika požárů a zranění. Například v Praze 6 spadl muž (40) do ohně, popálil si záda a ruku. „Ve srovnání s předchozími roky byla letošní čarodějnická noc klidnější, a to díky chladnějšímu počasí a vydatným dešťovým srážkám v uplynulých dnech,“ uvedla mluvčí hasičů Michaela Franclová. Zásahů ubylo oproti loňsku o třetinu.

  • 93 výjezdů hasičů celkem
  • 81 zásahů do půlnoci 30. dubna
  • 12 zásahů do 7:00 1. května 2017
  • 5 milionů korun je součet vzniklých škod
  • 4 lidé byli zraněni

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi