Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi na 1. máje utrácejí méně než na Valentýna. A „mamánků“ rapidně přibývá

Autor: ČTK, bk - 
30. dubna 2017
11:00

Na tradiční svátek zamilovaných 1. května utrácejí Češi za šperky či květiny mnohem méně než v únoru na svátek svatého Valentýna. Vyplývá to z údajů projektu České spořitelny s názvem Životní etapy, který propojuje etnografické rozhovory, tematické výzkumy i databázi klientů banky.

„Květina je tradiční dárek k svátku zamilovaných a obecně platí, že na Valentýna lidé za tento symbol lásky utratí přibližně dvakrát více než na Máchův 1. máj,“ uvedla vedoucí výzkumu Monika Hrubá. Mezi další klasické romantické dárky patří šperky. Celkem za šperky k únorovému svátku zaplatí lidé kartou 1,56 milionu korun, zatímco v květnu je to 801 tisíc korun.

Průzkum také zjišťoval, zda o zamilovaných svátcích lidé vyráží do restaurací a za zábavou. Romantickou večeři si lidé dopřávají ve větší míře na Valentýna, kde za jídlo v restauracích zaplatí 4,58 milionu korun proti 3,62 milionu korun v květnu. Zato do kina či divadla vyráží o obou svátcích zhruba ve stejném počtu.

„Mladí bývají často označováni za 'mamánky' a čísla by to i potvrzovala. Přes 30 procent žen a polovina mužů ve věku 25 až 29 let bydlí u svých rodičů,“ upozornil hlavní analytik České spořitelny David Navrátil. Za posledních 20 let se tento podíl zdvojnásobil. Data také ukazují, že mladí odkládají založení rodiny. Maminky v dnešní době porodí první dítě těsně před třicítkou, zatímco před 20 lety to bylo těsně po dvacítce.

Hlavním důvodem změn je vzdělávání. Zatímco před 20 lety dosáhlo pouze 15 procent mladých vyššího odborného a vysokoškolského vzdělání, nyní je toto číslo více než dvojnásobné, čtvrtina mužů a více než třetina žen. V Praze je podíl ještě vyšší, a to 44 procent mužů a více než polovina žen.

Podívejte se na 12 jednoduchých způsobů, jak vyjádřit originálně lásku:

Video  Vyjádření lásky snadno a rychle  - Youtube/BPŽ
Video se připravuje ...

Vyšší vzdělání je podle Navrátila cestou k vyšší životní úrovni. Pokud se student po maturitě rozhodne pokračovat ve studiu, tak mu vyšší odborné nebo bakalářské vzdělání zvýší mzdu v průměru o 16 procent, pokud dokončí univerzitní magisterské vzdělání, tak o 50 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 2. května 2017 10:42 )

Za co bych měla utrácet, mávátka a praporky už v papírnictví nejsou.

Lena2006 ( 30. dubna 2017 17:51 )

i já patřím ke generaci, která zažila prvomájové průvody a divím se, od kdy se na 1. máje dávají dárky ... dříve to byla pusa, procházka příp. kino

beruna ( 30. dubna 2017 13:21 )

Takže Česká spořitelna "propojuje databázi klientů" se svými průzkumy - neboli šmíruje, kdo, kde a za kolik koupil platební kartou šperk nebo večeři v restauraci. No paráda.

Zobrazit celou diskusi