Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlechtová rozdělí 570 milionů na parkoviště. Praha za ně ale stavět nebude

Autor: pet, ČTK - 
27. dubna 2017
15:28

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na výstavbu a modernizaci přestupních terminálů, záchytných parkovišť a parkovacích domů s napojením na hromadnou dopravu připraveno 570 milionů korun z evropských fondů. Žádosti lze podávat od 16. května do 27. září 2017. Ministerstvo ve čtvrtek o vyhlášení výzvy informovalo v tiskové zprávě.

Navazujeme na úspěšnou výzvu z minulého roku, prostřednictvím které vznikne nebo bude rekonstruováno 23 terminálů a téměř 1400 parkovacích stání pro automobily,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

V nové 73. výzvě Integrovaného regionálního operačního programu podpoří MMR především rekonstrukci, modernizaci a výstavbu terminálů jako významných přestupních uzlů veřejné dopravy, včetně případných záchytných parkovišť, a dále rekonstrukci, modernizaci a výstavbu samostatných parkovacích systémů, které souvisejí s veřejnou hromadnou dopravou. Podpora je připravena pro projekty na území celé republiky kromě hlavního města.

Vedle 570 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj je pro tuto výzvu připraveno ze státního rozpočtu maximálně 33,5 milionu Kč. Maximální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt činí 60 milionů korun, minimální tři miliony Kč. Projekty musí být dokončeny nejpozději 31. prosince 2020. Žadatelé, jimiž mohou být například kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizace zřizované kraji a obcemi či dopravci, najdou více informací k výzvě na webu ministerstva.

V předchozí výzvě bylo schváleno 35 projektů za více než 720 milionů korun z evropských dotací. Na zcela nové nebo rekonstruované terminály se mohou těšit cestující v devíti krajích. Zásadních rekonstrukcí se dočkají přestupní uzly zejména ve Středočeském, Jihomoravském a Jihočeském kraji, například autobusové nádraží před železniční stanicí v Kolíně, autobusové nádraží v Blansku nebo přestupní terminál v Českém Krumlově.

Dopravní terminály a spoje bývají i častým rodištěm násilných přepadení nebo fyzických útoků.

VIDEO: Podívejte se do mimořádného autobusu, který testovali Pražané
Video  Ohromující délku bezmála 25 metrů a prostor pro 181 cestujících teď mohou Pražané i návštěvníci metropole testovat 4 měsíce. První zkušenosti jsou slibné.  - Robert Klejch
Video se připravuje ...

panda82 ( 27. dubna 2017 16:35 )

a korupce se už chystá kdo, kde a zakolik,

Zobrazit celou diskusi