Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Třetina Čechů loni neměla na dovolenou. Milion jich žilo pod hranicí chudoby

Milion Čechů žilo vloni pod hranicí chudoby: Třetina lidí neměla na dovolenou.
Milion Čechů žilo vloni pod hranicí chudoby: Třetina lidí neměla na dovolenou.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
24. dubna 2017
14:40

Zhruba 1,02 milionu obyvatel Česka žilo loni pod hranicí příjmové chudoby. Bylo to stejně jako v předchozím roce bezmála deset procent Čechů a Češek. Minulý rok ale ubylo lidí, kteří měli materiální nedostatek a nemohli si dovolit čtyři a víc z devíti položek, mezi nimiž jsou mimořádný desetitisícový výdaj, týdenní dovolená či pravidelná úhrada nájmu a splátek. Výsledky v pondělí představil Český statistický úřad (ČSÚ).

 

U sociálního vyloučení a chudoby experti sledují tři kategorie – příjmovou chudobu, materiální deprivaci a práci. Bez dostatečného příjmu, v nedostatku a bez místa bylo loni v Česku celkem kolem 159 tisíc lidí. Za poslední rok ale ubylo těch, které ohrožovala aspoň jedna z trojice sledovaných skutečností. Bylo jich 13,3 procenta, tedy v přepočtu asi 1,4 milionu Čechů a Češek.

„Tento souhrnný indikátor poklesl o 0,7 procenta,“ upřesnila Michaela Brázdilová z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loňský podíl těch, jimž hrozí sociální vyloučení, byl v posledním desetiletí nejnižší. Nejvíc lidí bylo v ohrožení v roce 2007, a to 15,8 procenta.

Chudoba ohrožuje hlavně Moravskoslezský kraj

Česko patří k zemím s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení. V EU hrozí průměrně téměř 24 procentům obyvatel. V ČR je nejhorší situace v Moravskoslezském kraji a na severozápadě země, kde chudoba a vyloučení ohrožují víc než pětinu lidí. Nejlepší je naopak stav ve středních Čechách a v Praze, kde je v ohrožení desetina lidí.

Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10 691 korun. Byla tak o 471 korun vyšší než v roce 2015. U dvojice dospělých dosahovala hranice příjmové chudoby 16 036 korun, předloni 15 330 korun. Jeden rodič s dítětem do 13 let měl 13 898 korun, předloni 13 286 korun. Pro oba rodiče se dvěma dětmi do 13 let se loni částka zvedla z 21 461 korun na 22 450 korun.

Podívejte se, jak živoří chudé děti v KLDR:

Video  KLDR je v naprosté krizi, na ulicích žebrají děti. Vojáci trpí hlady.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Loni přibylo domácností, které s příjmy vycházejí snadno. Bylo jich 11 procent, o rok dřív 9,5 procenta. Vyšší je i podíl těch, které mají jen menší obtíže. Naopak ubylo těch, které s penězi vyjdou jen obtížně.

Problém s neočekávanými výdaji

Podíl lidí, jimž hrozil materiální nedostatek, byl loni nejnižší za posledních deset let. Nejméně čtyři z devíti položek, jako je týdenní dovolená, neočekávaný výdaj 9 900 korun, auto, úhrady splátek a pravidelných plateb, pračka, telefon, televize, vytápění a maso obden, si nemohlo dovolit 4,8 procenta obyvatel. Je to kolem půl milionu osob. O rok dřív podíl dosahoval 5,6 procenta, v roce 2014 pak 6,7 procenta. Nejvyšší byl v roce 2007, kdy materiální nouze hrozila 7,4 procentům lidí.

Odvrácená tvář Hongkongu: Chudí lidé tu žijí „v rakvích“ :

Loni skoro třetina ohrožených nezvládla náhlý výdaj a 29 procent nemohlo jet na týdenní dovolenou. Za posledních pět let se situace výrazně zlepšila. V roce 2012 neočekávané výdaje nedokázalo zvládnout 42 procent osob a týdenní dovolená byla nedosažitelná pro téměř 44 procent lidí.

Podíl lidí s nízkou pracovní intenzitou dosahoval loni 6,7 procenta. Podle ČSÚ se dlouhodobě pohybuje mezi šesti až sedmi procenty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1kena ( 24. dubna 2017 15:31 )

Kdyby se propustila alespoň polovina zbytečných a na naších daních parazitujících pražských úředníků s neuvěřitelnými výplatami za NEPRÁCI, zbylo by možná i něco pro důchodce!

1kena ( 24. dubna 2017 15:18 )

Německá "chudoba" rovná se český vyšší střední standard

agfor ( 24. dubna 2017 15:05 )

Hlavně, že si vládnoucí dobytek zvedl platy o 7000 Kč měsíčně a hlavní zmetek z VZP si ke svénu 300 000 platu připisuje milionové odměny za to, jak bezostyšně okrádá národ. Všichni patří před popravčí četu.

Zobrazit celou diskusi