Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zapomeňte na kávu, dejte si schody: „Nakopnou“ vás víc, tvrdí studie

Autor: Mii - 
23. dubna 2017
17:57

Deset minut chůze ze schodů a do schodů dodá člověku více energie než šálek kávy. Zjistili to výzkumníci z Georgijské státní univerzity. Lidé podle nich z pití kávy a jiných kofeinových produktů ve skutečnosti moc energie nezískají, přirozený pohyb je lepší.

„Zjistili jsme, že jak po kofeinu, tak po jeho placebo náhražkách se lidé, na kterých jsme přísun energie testovali, cítili více méně stejně,“ napsal profesor kineziologie Georgijské státní univerzity Patrick J. O´Connor, jenž je spoluautorem studie.

„Po cvičení se ale cítili mnohem lépe a nabytí energií. Byl to sice dočasný efekt, který se dostavil ihned po cvičení, ale po 50 miligramech kofeinu jsme nic takového nepozorovali,“ vysvětloval profesor. Jedna dietní Coca-Cola obsahuje 42 miligranů kofeinu, průměrné latté 77 miligramů.

Studie zkoumala zejména lidi, kteří vykonávají klasickou kancelářskou práci, kvůli které jsou nuceni trávit hodiny v sedě před počítačem a nemají v běžném denním programu čas na rozsáhlé pohybové aktivity.

Tito lidé při testování vždy spolkli kapsli s kofeinem či placebem nebo strávili 10 minut chozením ze schodů a do schodů. Celkem museli vyjít a sejít 30 pater. Nebylo vyžadováno, aby chodili rychle. Pohyb měl prokazatelně lepší účinky než kapsle.

Schody jako ideální pohyb

Profesor O´Connor schválně vybral aktivitu, kterou by lidé pracující v kanceláři mohli vykonávat i v práci, kde pro chůzi po budově čas mají, ale na plnohodnotný sport ne. „Kancelářští pracující mohou jít ven a projít se, ale ne vždy se vydaří počasí. Při chození na schodech na mě nikdy nepršelo,“ vysvětloval O´Connor. „Většina lidí přístup ke schodům má, je to ideální.“

Účastníci testování byli zároveň lidé, kteří sami o sobě řekli, že trpí chronickou spánkovou deprivací. Jak po kofeinu, tak po cvičení byli proto vystaveni sérii počítačových testů, které zkoumali jejich kognitivní výkonnost.

Ani jeden z faktorů jejich mentální kapacitu nezlepšil. Jen u chození po schodech bylo zpozorováno malé zvýšení motivace k práci. Stále tak platí, že proti únavě nejlépe funguje spánek.

I když latté moc energie nedodá, pořad chutná skvěle. Jak si ho vytvořit doma?

Video  Latté jako od profesionála: Stačí vám zavařovačka a mikrovlnka  - Adam Balažovič, Lenka Chvostová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi