Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koruna oslabila na úroveň intervencí. Dostala se na kurz 27 Kč/EUR

Autor: pet, ČTK - 
20. dubna 2017
18:20

Koruna ve čtvrtek k euru během dne oslabila zpět nad hladinu 27 Kč/EUR, u které ji do 6. dubna udržovala intervencemi Česká národní banka. Podle webu Patria.cz byla nejslabší úrovní dneška hladina 27,056 Kč/EUR. V 17:00 se česká měna vůči evropské obchodovala za 26,96 Kč/EUR a proti středečnímu závěru oslabila o 12 haléřů. Kurz koruny k dolaru ve čtvrtek stagnoval na 25,04 Kč/USD.

Čtvrtečním oslabením přišla česká měna téměř o veškeré zisky, které jí přinesl konec intervencí před dvěma týdny. Po jejich skončení byla koruna zatím nejsilnější v pondělí 10. dubna, kdy po zveřejnění dat o inflaci zpevnila až k 26,50 Kč/EUR.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky představuje nyní hladina 27 korun za euro silnou hranici odporu. Míní, že za oslabováním koruny stojí pravděpodobně kombinace několika faktorů. „Nejdůležitějším je zavírání pozic spekulantů, kterým chybí protistrana, která by byla ochotna eura prodat,“ uvedl.

K tomu se přidávají blížící se francouzské prezidentské volby, které zvyšují nervozitu na trzích. To se podle Zeisela projevuje právě v přivírání pozic spekulantů, kteří mají nakoupenou českou korunu. Koruně pravděpodobně také nepomohla čtvrteční statistika výrobních cen, která ukázala na nižší inflaci průmyslových cen, než jakou předpokládal tržní konsenzus, dodal.

VIDEO: Co znamená konec intervencí české koruny

Českou měnu stahují francouzské volby

Statistická data nepovažuje za důležitý impulz analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Spíše působí nejistota, že některá negativní zpráva spustí větší redukci výrazných korunových pozic. Jako důležitá událost se v tomto směru nabízí víkendové francouzské volby, před kterými asi investoři budou chtít být opatrní nejen na trhu s korunou,“ poznamenal.

Hladinu 27,00 Kč/EUR prolomila koruna ve čtvrtek v 15:44, denním maximem na koruně vůči euru je podle serveru Patria.cz úroveň 26,90 Kč/EUR. Dosavadní nejslabší úrovní dne pro korunu byl naopak kurz 27,056 Kč/EUR, upozornil Josef Němeček z Patria Online.

 

 

tgbg ( 21. dubna 2017 08:45 )

Co na to říká vrchní hradní prognostik chrchla Zeman????

Zobrazit celou diskusi