Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za místo ve frontě 15 tisíc: „Kotlíkový dav“ asi ovládli podvodníci

Autor: Zuzana Štíchová, ula - 
20. dubna 2017
17:20

Velký problém řeší Středočeský kraj, kde ve čtvrtek, stejně jako v dalších krajích, stály stovky lidí fronty na tzv. kotlíkové dotace. Před úřadem, který sídlí v Praze, totiž podle svědků docházelo ke kupčení s pořadím. Právě to je spolu se správností žádosti jediným kritériem, podle kterého se o přidělení až 127 500 korun rozhoduje. Podezření už řeší policie.

Je to jako fronty za minulého režimu, zaznívalo z úst žadatelů čekajících ve frontě. Někteří bivakovali před úřadem už od úterka, ti kteří dorazili až ráno, čekali v průměru čtyři nebo pět hodin. Na koho se ale zbytek peněz z první výzvy dostane, nikdo neví.

Nejistota je o to větší, že podle několika svědků „samozvaní organizátoři fronty“ kupčili s pořadníkem. Trojice mužů prý před úřadem dokonce postavila bílý stan, který zachytil také fotograf Blesku. Podle náměstka pro evropské fondy Věslava Michalika (STAN) žádali za lukrativní místa v popředí fronty až 15 tisíc korun. Podezření podle informací Blesku přímo na místě prošetřovali kriminalisté v civilu.

Bílý stan, z nějž měli podvodníci organizovat lístky pořadí ve frontě... Bílý stan, z nějž měli podvodníci organizovat lístky pořadí ve frontě... | MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS / Paparazzi

„Přijali jsme oznámení o prodávání míst ve frontě zájemcům kotlíkové dotace, nyní se tímto oznámením zabýváme, policisté budou zjišťovat, jestli došlo k v této souvislosti k protiprávnímu jednání, či nikoliv, a jestliže se někdo domnívá, že se stal obětí nebo byl svědkem tohoto protiprávního jednání, tak ať se obrátí na oddělení policie Smíchov, ulice Na Bělidle,“ potvrdil Blesk.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Je to práce bezmozků“

Lidé nejdříve mysleli, že jde o oficiální organizování ze strany krajského úřadu. Později ale pochopili, že o jeho pracovníky vůbec nejde. I to vyhrotilo situaci ve frontě. Podívejte se na reakce čekajících lidí a popis podivných praktik ve frontě:

Často mizernou náladu lidí, kteří několik hodin možná zbytečně mrzli, pak odnesli muži, kteří vpouštěli do útrob úřadu malé skupinky žadatelů. Ti už mířili přímo k úředníkům. „Je to práce bezmozků. Tihle to tady měli řídit a ne jen otevírat dveře,“ pokřikoval na hlídače jeden z čekajících. Podívejte se na dvě z řady roztržek, které se před úřadem odehrály:

Video  Hádky před středočeským hejtmanstvím. Lidi naštvalo, že se kupčilo s pořadím ve frontě. Zlost si vybíjeli na hlídačích...  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Jermanová: Za fronty mohou úředníci

K vyhrocené situaci kolem kotlíkových dotací v poledne narychlo svolala tiskovou konferenci hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Na ní hodila vinu za dlouhé fronty na úředníky, kteří podle ní zapomněli zažádat o možnost podávat žádosti elektronicky. Ke kupčení v rámci davu se ale příliš vyjádřit nechtěla. Prý má informace pouze z doslechu.

„Nedopátrali jsme se toho, že by úřad někdy oficiálně požádal o změnu podmínek registrací žádostí,“ uvedla hejtmanka. U středočeského hejtmanství čekalo ráno kolem 400 lidí, někteří tam byli už od úterý. Příjem žádostí začal přitom až ve čtvrtek v 8.00. Kraj rozdělí zbytek peněz z první výzvy, celkem 51 milionů korun. Do 10.30 přijali úředníci zhruba 800 žádostí, uvedl mluvčí krajského úřadu Pavel Lochař. Dostane se přitom zhruba na 450 až 500 žádostí. Lidé mohou získat na výměnu kotle až 127 500 korun.

Podívejte se na omluvu a sliby hejtmanky Jermanové:

„Je mi líto, že občané, kteří žádali o dotace museli stát venku. Zajistili jsme jim přísun teplého čaje i ohříváky. Slibuji, že už se toto opakovat nebude,“ omluvila se Jermanová lidem za čekání. Zatímco v jiných krajích bylo možné žádat i elektronicky, ve středních Čechách ne. To je podle Jermanové chyba krajských úředníků.

O kupčení s místy ve frontě prý slyšela jen z doslechu, každopádně je proti rušení celého druhého kola první výzvy. „My jsme neorganizovali žádný pořadník. Lidé se stavěli do fronty, ale co v té frontě probíhalo, nezlobte se, ale to Středočeský kraj ani řešit nemůže,“ dodala ke stížnostem na neférový pořadník.

Náměstek: Vinu odmítám. Kupčení řeší policie

Podle krajského radního pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje Věslava Michalika (STAN), který má na starosti i evropské fondy, však není problém ve způsobu podání, ale v tom, že je systém celkově prokorupční, kdy dotaci získávají ti nejrychlejší nebo ti, kteří stojí v čele fronty.

Michalik by považoval za transparentní například to, kdyby o tom, které z podaných žádostí budou uspokojeny, rozhodovalo losování za dozoru notáře.

Podívejte se na komentář Věslava Michalika, kde popsal, proč případ předal policii a jaké má důkazy:

„Kraje, kde se žádosti podávaly elektronicky, to měly zakotvené od té doby, kdy si ty programy schvalovaly, oponoval Jermanové Michalik s tím, že nebylo možné tuto možnost dodatečně zavést. Tento kraj zatím nemá napsaný software, který by to uměl, připomněl.

S novou výzvou, která přijde na podzim, ale chystá kraj nový systém. Michalik by chtěl prosadit náhodné losování, namísto rozhodujícího času podání. To by podle něj mělo být v kompetenci kraje. „Když mi lidé píšou, že je oslovily firmy, které jim to zařídí za pět tisíc, tak se musím ptát, jak si to zařídí? Jediné, co mě napadlo, je, že si někoho postaví do té fronty. V nejhorším to nevyjde. Pokud tam by stálo jen prvních 50 s pěti žádostmi. To máte 1,25 milionu. Těm 50 lidem zaplatíte kolik, sto tisíc? Tak jste vydělal krásné peníze,“ popsal problém.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 22. dubna 2017 08:11 )

Zase vláda dělá z lidi voly, Zelená úsporám podvod, domy se zateplily, vyměnili okna, vše na úvěr, teď se ještě měnily měřiče, v dobré víře, že ušetříme za výdaje za teplo, a lup ho , kdo netopí tak platí, úvěry ještě nejsou splaceny a topení dražší než před zateplením, tak to dopadne i s kotlíkovou, rozlezou se k vám úředníci jak švábi, prý na kontrolu

villi ( 20. dubna 2017 18:54 )

NA RUSY ))

PETR_50 ( 20. dubna 2017 18:04 )

První velká akce kraje a hejtmanka Jermanová-Pokorná to nezvládla! Na koho asi ten problém shodí???

villi ( 20. dubna 2017 18:01 )

LŮZA SI ŠLA ZASE ZASKOTAČIT ))

sores ( 20. dubna 2017 16:00 )

V rozvojovém státě se bude pořád žebrat a stát fronty!!!! Česko už nikdy nedosáhne na vyspělý stát ani za 100 let. Vyspělé státy budou pořád o 100 let před námi vepředu.

Zobrazit celou diskusi