Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alergiky čeká „vítr“ v peněženkách: Za vyšší doplatky mohou pojišťovny

Autor: Iva Dvořáková - 
20. dubna 2017
05:17

I když počasí jaro popírá, všechno kolem nás už kvete. A lidé alergičtí na pyl, kterých je v naší populaci až jedna pětina, trpí. Trpět budou i jejich peněženky. Za nejčastěji předepisovaná originální antihistaminika, bez kterých se alergici neobejdou, si výrazně připlatí.

Nedávno se za léky na alergii připlácelo jen pár korun. Například na Xyzal kolem 15 korun, nyní je doplatek víc než 130 Kč. Proč ta změna? Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv o snížení doplatku požádaly pojišťovny. Ústav jim pak vyšel vstříc. Pojišťovny tak ušetřily kolem 60 milionů korun, největší VZP odhaduje úspory přes 100 milionů korun.

„Pokud nechcete za léčivé přípravky na alergii doplácet ze svého, stačí požádat lékaře o předepsání plně hrazeného léku,“ doporučuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. V lékárnách totiž seženete i léky, za které se nedoplácí vůbec. Jde o tzv. generická antihistaminika. To jsou léky s jiným názvem, ale stejnou účinnou látkou.

„Já osobně záměnu léků za generika nevítám,“ vysvětluje Irena Krčmová, primářka imunologie a alergologie FN Hradec Králové. „Často se setkávám, hlavně u starších pacientů, s chaosem v užívání jejich léků. Stává se, že za mnou přijde pacient s tím, že užívá Xyzal (originál) a Cezeru (generikum), protože neví, který je lepší, tak raději užívá oba,“ uvádí příklad z praxe Krčmová.

„Doplatek pro pacienta je většinou u léků originálních. Je to logické, protože na jejich výzkum byly vydány nemalé finanční prostředky. Po uplynutí patentové ochrany mohou tento lék vyrábět i generické firmy, jejichž náklady jsou výrazně nižší,“ vysvětluje Ivana Lánová z lékárny BENU.

S tím souhlasí i Lenka Šišáková z lékáren Dr. Max: „U léků na alergii existují pro pacienty generické přípravky bez doplatku. Proto se nedá hovořit o všeobecném zvýšení doplatků antihistaminik.“

Vliv na stále vyšší počet alergiků na pyly má i globální oteplování. Následkem vyšší teploty začíná jaro v mnoha zemích dříve než v letech minulých, čímž se sezona pylových alergií prodlužuje.

Loňské a letošní doplatky na nejznámější léky na alergii Loňské a letošní doplatky na nejznámější léky na alergii | infografika Blesku

8 rad, jak si pomoci při pylové alergii:

Video  8 rad, jak si pomoci při pylové alergii  - Markéta Tošnarová /mojezdraví.cz/ iStock.com
Video se připravuje ...

 Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí?

Video  Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí?  - Zuzana Brzáková, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi