Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmrtvýchvstání není mýtus! kázal Duka. A papež odsoudil „nečestný“ masakr

Autor: ČTK - 
16. dubna 2017
12:10

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka připomněl v neděli na mši v katedrále svatého Víta na Pražském hradě význam vzkříšení Krista. V zaplněném chrámu vyzdobeném bílými květinami u příležitosti největší slavnosti křesťanského církevního roku, zmrtvýchvstání Ježíše Krista, zdůraznil, že smrtí život nekončí. Papež ve velikonočním poselství zase odsoudil sobotní zabíjení v Sýrii a označil to za další nečestný útok na prchající. Při útoku zemřelo 112 lidí.

"Existuje tušení, že smrtí život nekončí a že po smrti by to mělo být lepší," řekl Duka.

Vzkříšení ukřižovaného Ježíše Krista si dnes připomínají křesťané na celém světě. Duka uvedl, že křesťanská víra ve vzkříšení "není pohádka a mýtus, ale svědectví opravdových lidí". V té souvislosti připomněl význam svaté Máří Magdalény, jejíž svědectví podle něj "probudilo ustrašené apoštoly".

Kardinál Duka připustil, že mezi svědectvími evangelistů jsou rozpory, ale všechna se shodují v tom, že Kristus vstal z mrtvých. Různé výklady evangelií dal do souvislosti s dnešními sdělovacími prostředky.

Přišli i cizinci

Slavnost zmrtvýchvstání páně do katedrály svatého Víta přivedla věřící, poutníky a mnoho zahraničních turistů. Její části proto zazněly i v jiných jazycích, například čtení z prvního listu apoštola Pavla Korinťanům si přítomní vyslechli v angličtině.

Neděle zmrtvýchvstání je největší slavností křesťanského církevního roku, mše v kostelích mají proto slavnostnější pojetí. V lidových zvycích je Velikonoční neděle neboli Boží hod spojena s masitým obědem po dlouhém půstu.

Velikonoční nedělí končí takzvané třídení (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a Boží hod velikonoční. Třídení v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

U Slovanů a Germánů splynuly lidové oslavy Velikonoc s pohanskými slavnostmi jara, které oslavovaly procitnutí přírody ze zimního spánku. Díky tomu do jejich lidových oslav Velikonoc přešly mnohé původem pohanské zvyky.

Papež prosí o mír na Blízkém Východě

Papež František ve velikonočním poselství odsoudil sobotní zabíjení v Sýrii a označil ho za další nečestný útok na prchající. Při útoku na konvoj autobusů zemřelo 112 osob. Před desítkami tisíc lidí, k nimž František hovořil z balkonu Baziliky svatého Petra, prosil papež Boha, aby přinesl mír na celý „Blízký východ“ a aby pomáhal těm, kdo aktivně přinášejí úlevu "civilistům v Sýrii a obětem války, jež nepřestává šířit hrůzu a smrt“.

Dopoledne František sloužil před vchodem do baziliky mši, na níž se tradičně nepřednáší kázání a proslov se přesouvá až k polednímu poselství. Papež se ale letos podle agentury AP od tohoto zvyku odchýlil a už při mši improvizované kázání pronesl. Snažil se v něm dodat věřícím naději v době, kdy se ve světě stále odehrává tolik tragédií a válek.

„Jestliže pán (Ježíš) vstal (z mrtvých), jak to, že se tyto věci dějí?“ tázal se papež a zmínil se o nehodách, nemocech, kupčení s lidmi, mstě a nenávisti. S gestem na bohatou květinovou výzdobu na náměstí pak řekl: "Velikonoce, to není pouze oslava s mnoha květinami. To je hezké, ale není to jenom to. Velikonoce přinášejí uprostřed tolika neštěstí výzvu pohlédnout dál, říci si - nehleďme do zdi, tam je obzor, tam je život, tam je radost“.

Jak uplést na Velikonoce pomlázku? Podívejte se:

tosto ( 16. dubna 2017 15:21 )

Ve jménu kterého náboženství se ještě neválčilo ? Které je to pravé , ořechové ?

aIIahakbar ( 16. dubna 2017 14:03 )

Darmožrouti zas.raný!!!!! Upálit je na hranici, jako oni upálili Jana Husa.

kukuku ( 16. dubna 2017 13:43 )

Včera tu psal lidovecký politik o "pomatených muslimech". Když dostáváme z druhé ruky zprávu o problémech, kterými se křesťané v kostelích na svém politickém vzdělávání zabývají - "vzkříšení mrtvých" - jeví se to, že křesťané a muslimové jsou pomatení zhruba stejně.

platykodon ( 16. dubna 2017 13:41 )

Církev celá staletí jen LŽE, krade a vraždí. Přesto se stále najdou tací, kteří jí věří. Nerozumím tomu, přece nemohou být lidé tak hloupí.

jen123 ( 16. dubna 2017 13:22 )

"Nečestný" masakr? To je jako fór? Snad ani jiný neexistuje, každý masakr je hnus!!! Nebo měl na mysli něco jako humanitární bombardování může být?

Zobrazit celou diskusi