Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zchátralé domy mohou zabíjet: Majitelům to je fuk a města nemají na demolice

Autor: David Budai - 
17. dubna 2017
05:41

Pět domů ve Wolkerově ulici v Chebu je v dezolátním stavu. Objekt už několik let ohrožuje zdraví lidí, město s tím ale prakticky nemůže nic dělat. Podobných nebezpečných objektů jsou v Česku desítky a jejich majitelé jsou buď nedohledatelní, bez peněz, nebo mrtví. Města, která by mohla tyto budovy zbourat, na to nemají peníze. Raději se pojistí pro případ, kdyby se někomu něco stalo.

Majitelem zchátralých domů v Chebu je Miroslav Matušek, který podle vedení města není ochoten přistoupit k demolici ani se nijak dohodnout. „Problém přetrvává už z let minulých a stav budov se neustále mění k horšímu. Město je v tomto případě bezmocné a nemá třeba ani možnost sankcionovat majitele,“ řekl Blesk.cz místostarosta Chebu Pavel Hojda (KSČM).

Chátrající budovy stojí u silnice a v posledních dvou letech dokonce ohrožují zdraví obyvatel. „Nejvíce to ohrožuje lidi, kteří tam chodí nelegálně,“ říká Hojda s tím, že se v objektu běžně zdržují bezdomovci. Kvůli tomu na místě pravidelně zasahuje i policie. Podle města reálně hrozí, že se část budov zřítí a někoho zraní.

Stavební úřad před několika dny vyslal na místo statika, který posoudí vážnost situace. Pokud bude nařízena demolice právě kvůli tomu, že domy ohrožují lidské životy, bude ji muset v krajním případě podle zákona uhradit město. „Už jsme jednu takovou demolici udělali, likvidovali jsme budovu uprostřed města. Stálo to asi tři miliony korun, majitel se nechal poslat do úpadku a město nedostane ani korunu zpátky,“ vzpomíná Hojda.

Města na likvidaci nebezpečí nemají peníze

Podobných chátrajících objektů v rukou soukromých vlastníků jsou v Česku desítky. Často jsou ale majitelé nedohledatelní nebo nemají peníze, takže se o budovy nestarají a nereagují na výzvy stavebního úřadu. Pokud stavba ohrožuje lidi, musí podle zákona jednat obec či město. Jenže případné náklady spojené se zabezpečovacími pracemi nebo s demolicí jsou pro řadu z nich noční můrou. Nemají totiž v rozpočtech na tyto případy peníze.

„Veřejné peníze, které by se do tohoto musely vložit, by se totiž investovaly do cizího majetku a nemusely by se obci nikdy vrátit. Vymáhat tyto finanční prostředky je velmi složité, takřka nemožné. Často se ale jedná o částky v řádu statisíců či dokonce milionů korun,“ uvedla Štěpánka Filipová ze Svazu měst a obcí ČR. Problémem je to hlavně u obcí a menších měst. Výsledkem je, že některé demoliční nebo zabezpečovací práce obce nevykonají a budovy dále chátrají.

Podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který je zároveň předsedou Sdružení místních samospráv, se někdy obce musí v této souvislosti pojišťovat proti případným škodám na majetku nebo zdraví. „Když je vlastník nedohledatelný, musí to zabezpečit obec a ty náklady jsou vysoké. Této povinnosti se obce zbavit nemohou,“ dodává Polčák.

Majitelé ignorují stavební úřady

Kancelář ombudsmanky Anny Šabatové v rámci svého šetření zjistila, že každý rok v Česku stavební úřady vydají přes tisíc nařízení o okamžitém odstranění stavby nebo jejich zabezpečení. Desítky z nich ale nejsou nikdy provedena. Například v roce 2012 nebylo vykonáno 5 procent takových rozhodnutí, v roce 2013 už dokonce 8 procent.

„V řadě případů stavební úřady rozhodnutí o uložení povinnosti ani nevydají, protože už dopředu ví, že nebude vykonáno, protože je například vlastník v insolvenci, nelze mu doručovat nebo je neznámý,“ uvedla mluvčí kanceláře Iva Hrazdilková.

Podle ombudsmanky mnohdy v nebezpečných objektech lidí bydlí nebo se tam pohybují, což může vést i k tragédii. Například loni v říjnu se v Dubňanech na Hodonínsku zřítil strop zchátralého domu a zavalil dva chlapce. Jeden nakonec zraněním podlehl. Šabatová dlouhodobě upozorňuje, že by stát měl na tyto případy mít připraveny peníze, které by obcím poskytl. Dokonce v této souvislosti vyzývá ministerstvo pro místní rozvoj, aby situaci vyřešilo.

Peníze na bourání od státu

Jenže resort ministryně Karly Šlechtové (ANO) trvá na tom, že jde o odpovědnost samotných obcí a měst, a v nejbližší době nechystá na tyto demolice žádné dotace. Peníze ve výši 130 milionů korun jsou pro letošek připraveny pouze na zchátralé a vybydlené budovy ve vlastnictví měst a obcí.

Stát přispěl i na demolici paneláku v Chánově:
Video  Do průhledného paneláku v Chanově se zakousl demoliční stroj.  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Situace, kdy je vlastníkem někdo jiný, chce resort řešit jinak. „V současné době zpracováváme materiál, který bude obsahovat varianty možného řešení dané problematiky. Paní ministryně je pro řešení, které nebude vytvořené ad hoc, ale bude trvalé a systémové. Obce a kraje se musí více zapojit,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Veronika Vároši. Uvažuje se například o zavedení zvýhodněných půjček pro obce.

Řešením by podle Polčáka mohla novela zákona, podle které mají zanedbané budovy, o něž majitelé nejeví zájem, propadnou státu. Ten by je pak měl zbořit nebo opravit. Jenže novinka platí od roku 2014, takže první nebezpečné budovy mohou úřady začít bourat až v roce 2024.

Podívejte se, jak vypadá zchátralý dům v Chebu:

Zobrazit celou diskusi