Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelé měli tutlat další výpadek Cermatu. Po slohu i u přijímaček na střední

Autor: base, ČTK - 
13. dubna 2017
12:35

Cermat má hodně špatný týden. Organizace zajišťující státní maturity a jednotné přijímací zkoušky na střední školy měla v úterý první výpadek s odesíláním maturitních slohovek. A ve středu jí pro změnu „klekl“ systém na opravování testů z matematiky po přijímačkách. Upozornila na to televize Prima, podle Cermatu šlo jen o „změnu strategie“.

V úterý výpadek zdržel skenování výsledků maturitních slohů z českého jazyka. Mluvčí Cermatu Jan Pohanka problém bagatelizoval s tím, že jde o normální věc a práce se mohou naskenovat další den. Jenže hned poté se objevil problém při opravování matematiky ze středoškolských přijímaček.

Šéf Cermatu odmítá, že by šlo o výpadek, prý šlo jen o úpravu dat. Výsledky se do systému načetly v typu souboru tif, Cermat v noci rozhodl, že soubory přeformátuje na vhodnější typ jpeg. Ten používal v minulých letech. Přeformátování se týká všech otevřených úloh v matematice i češtině. Zíka tak míní, že místo výpadku jde jen o změnu strategie.

Jenže učitelé byli podle Primy už zoufalí a obdrželi dva omluvné e-maily od jedné ze zaměstnankyň Cermatu. V jednom z nich se píše: „Prosíme, abyste nevzdali spolupráci, i když je zatím neúnosná.“ Zároveň Cermat připojil prosbu, aby učitelé záležitost neposkytovali médiím: „Doufáme, že nám budete spílat jen v soukromí, nikoli v médiích.“

Společnost se po problémech s jednotnými zkouškami rozhodla pro odškodnění učitelů. Ti, kteří se do systému přihlásili ve čtvrtek v šest hodin ráno a čekali na jeho opětovné spuštění, dostanou 50 korun na hodinu. Jinak už by si mohli užívat velikonočního volna. Systém byl znovu spuštěn po čtvrtečním poledni.

Senátor za TOP 09 Jiří Růžička chtěl bojovat proti povinné maturitě z matematiky. Neuspěl. Podívejte se na video:

agfor ( 13. dubna 2017 13:39 )

Hlavně, že si CERMAT účtuje miliony za to, co se dříve obešlo bez něj.

PETR_50 ( 13. dubna 2017 13:15 )

Tutlat,a tutlat! Jen aby politicky to bylo v pořádku!!!

Zobrazit celou diskusi