Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poprvé k jednotným přijímačkám na střední: Zapotí se při nich 86 tisíc žáků

Autor: ČTK - 
12. dubna 2017
10:40

Začínají jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol. Po dvou letech pilotního testování se letos konají poprvé plošně ve všech školách s výjimkou uměleckých, na kterých se v lednu dělaly talentové zkoušky. Dnes se koná první termín přijímaček pro čtyřleté obory, druhý bude ve středu 19. dubna. Na víceletých gymnáziích se budou zkoušky konat 18. a 20. dubna. Uchazeči budou psát testy z matematiky a češtiny, které připravuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

První ročník jednotných přijímacích zkoušek zahjila ráno symbolicky ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Na Střední průmyslové škole v Preslově ulici v Praze otevřela boxy se zadávací dokumentací zkoušek.

K přijímacím zkouškám je podle mluvčího Cermatu Jana Pohanky přihlášeno 86 378 dětí. Všichni uchazeči je mohou dělat na dvou školách, a mají tak k dispozici dva pokusy. Největší zájem je o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18 379 uchazečů, což je více než pětina všech. Tři čtvrtiny zájemců o maturitní obor si podaly dvě přihlášky.

Žákům se z obou pokusů u jednotných zkoušek bude započítávat lepší výsledek. Tyto testy mohou školy doplnit vlastními zkouškami v období od 12. do 28. dubna. Na většině škol pak výsledek z jednotných přijímaček bude muset tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to bude 40 procent.

Minimální hranice získaných bodů, která by byla nezbytná pro přijetí na maturitní obory, není centrálně nijak stanovena. Rozhodnutí o ní bylo ponecháno na ředitelích škol. Výsledky zkoušek dostanou ředitelé v pátek 28. dubna.

Náhradní termíny jednotných zkoušek stanovilo ministerstvo na 11. a 12. května. Nejpozději 22. května budou známy i jejich výsledky.

VIDEO: Ministryně Valachová o novele školského zákona:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi