Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bakala, byty za pakatel a žaloby: Připomeňte si pád gigantu OKD

Autor: David Budai - 
11. dubna 2017
05:40

OKD – kdysi obří podnik se statisícem zaměstnanců – se v posledních letech potýkalo s úpadkem, řadou žalob a neustálými změnami. Ať už šlo o střídání majitelů, nebo řešení jeho problémů. Vše vyvrcholilo minulý týden, kdy byla uzavřena smlouva se státní společností Prisko, která nabude veškeré akcie firmy. Blesk.cz přináší přehled nejdůležitějšího dění kolem OKD od privatizace v 90. letech.

Černé uhlí se na Ostravsku těží už přes 200 let. Od konce 2. světové války vše probíhalo „pod taktovkou“ státu, který sloučil několik soukromých firem a vytvořil gigantický státní podnik OKD (tehdy Ostravsko-karvinské kamenouhelné doly Ostrava). Celkem zahrnoval 32 dolů, 9 koksoven a desítku báňských elektráren.

Po revoluci byl státní podnik zrušen a nahradila ho nová akciová společnost, kterou ze 100 procent vlastnil stát. Současně s tím probíhal postupný útlum těžby uhlí na Ostravsku a výrazně se snižoval počet zaměstnanců. Do konce tisíciletí přišlo o práci přes 70 tisíc horníků.

Cesta OKD do soukromých rukou

Část akcií OKD byla na začátku 90. let minulého století prodána v kuponové privatizaci, hlavním majitelem zůstal stát. V následujících letech ale rozhodující vliv získala společnost Prosper Trading, která odkoupila akcie OKD od státního Restitučního investičního fondu a od obcí regionu (tam je převedl právě stát). Později se většinovým vlastníkem stala společnost Karbon Invest (KI) podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy.

VIDEO: Jaký byl vývoj kauzy s OKD? Podívejte se na přehled:

Video  OKD vývoj  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad (ÚOHS). V září téhož roku vláda Stanislava Grosse (ČSSD) schválila prodej podílu firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podnik měl přitom podle odhadů více než dvojnásobnou cenu. Z celkem 32 dceřiných firem OKD byly oceněny jen tři. 

Většinovým vlastníkem KI se ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries vedená Zdeňkem Bakalou jehož firma Charles Capital se podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI. Údajně za obchod dali 12 miliard.

Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), v níž měl Bakala také významný podíl. Právě NWR se v posledních letech potýkala s finančními problémy, a to i kvůli klesajícím cenám uhlí. Bakalovi kritici ale tvrdí, že za tím stojí účelové tříštění OKD na menší subjekty a vyvádění peněz mimo firmu. 

Byty za hubičku

Součástí privatizovaného majetku OKD byly rovněž bývalé hornické byty. Ovšem jen v ceně 40 tisíc korun za jeden. Okolo 43 tisíc z nich spravovala dlouho společnost RPG Byty. Ta je získala od své mateřské firmy RPG Industries, jež byty koupila od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. 

Následně byly byty prodány britské realitní firmě Round Hill Capita. Ta všem hraje pouze roli správce, většinu peněz na nákupy poskytl někdo jiný – investiční skupina Blackstone Group ze Spojených států.

V privatizační smlouvě se KI zavázal, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek. To se ovšem nestalo. 

„Útěk“ v těžkých časech

V nejtěžších časech OKD se Bakala stáhl. Začátkem roku 2016 se zbavil všech akcií společnosti NWR a přestal tak mít s doly cokoliv společného. V květnu pak firma OKD podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh. V něm uvedla, že má více než 650 věřitelů, kterým dluží přes 17 miliard korun. Krajský soud v Ostravě 9. května poslal OKD do úpadku, insolvenčním správcem jmenoval Leeho Loudu.

V červenci 2016 vláda rozhodla, že stát OKD půjčí 700 milionů korun. Podle opozice však půjde spíše o dar. V listopadu OKD podala u soudu žalobu na NWR a Zdeňka Bakalu. Žádá po nich 24,5 miliardy korun. 

Zpět do státního

OKD neúspěšně hledala strategického investora. Když firma v březnu oznámila, že nenašla toho vhodného, dohodla se ministerstva financí a průmyslu, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo.

Portál Euro  upozornil, že proti dohodě státu a OKD se ohradila americká společnost Alcentra, která chtěla za OKD dát víc než 500 milionů korun a zvažuje mezinárodní arbitráž.

Dění kolem OKD před soudem

Viktor Koláček, Petr Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla se kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým podle žalobce firmě způsobili škodu v řádu miliard korun. Soud v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

VIDEO: Jak se mluvčí OKD Ivo Čelechovský vyjádřil k posledním minutám v dole Paskov:

Odkupu státního podílu z roku 2004 se týká také dosud neuzavřená kauza, v níž před soudem stanul znalec Rudolf Doucha, jehož obžaloba viní z hrubého zkreslení posudku, podle něhož byl prodán státní podíl v OKD. Před soudem stanuli také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.

Jak klesal počet zaměstnanců OKD

Rok

Počet vlastních zaměstnanců

1990

104.000

1992

72.500

1994

44.000

1996

31.000

1998

29.000

2000

20.500

2002

19.000

2004

16.500

2006

16.500

2008

15.000

2010

13.700

2012

13.000

2014

12.000

2016

11.000




















deratizater ( 11. dubna 2017 07:17 )

Ty byty byly původně vesměs státní neb byly postaveny hlavně v rámci výstavby Havířova a Ostravy -Poruby. Tyto byty pak byly přednostně přidělovány horníkům a státním zaměstnancům .OKD na ně nemělo vlastnické právo ! Vše se změnilo když tehdejší ministr průmyslu s.Vladimír Dlouhý vložil neoprávněně a kriminálním způsobem tento státní majetek do nově vznikající a.s.OKD.Byl to v podstatě tunel na státní majetek neb byl takto vložen neoprávněně do OKD.Jen samotné tyto byty měly tržní hodnotu přes 11miliard korun a ty byly Bakalovi darovány. Ono se mohlo ledascos zachránit když Bakala OKD tuneloval ale nečinnost státních orgánů je trestuhodná.

Zobrazit celou diskusi