Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevidomí dostali výjimku z EET. Chybí pokladny pro slepé, drhne i Babišův systém

Autor: ČTK, base, všm - 
10. dubna 2017
19:05

Ministerstvo financí připravuje se startem třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb (EET) dočasné zproštění nevidomých a slabozrakých z povinnosti evidovat tržby. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval resort financí. Systém není totiž pro zrakově postižené uzpůsoben. Platí to jak pro pokladny, tak pro příslušný web ministerstva financí. Třetí fáze EET začne v březnu příštího roku a čtvrtá v červnu 2018.

Zda bude toto dočasné zproštění rozšířeno na trvalé vyjmutí této skupiny, bude záležet na dostupnosti vhodných pokladních řešení a referencí, které na tato řešení od zrakově postižených získáme,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása upozornil, že mezi zrakově postiženými je velké množství takových, kteří moderní technologie vůbec nepoužívají, a adaptace na online pokladní zařízení pro ně může být nepřiměřenou překážkou podnikání.

„Pokud se žádné z řešení neukáže jako použitelné a dostupné, budeme požadovat trvalé vynětí nevidomých OSVČ z povinnosti vést EET. Je potřeba vzít také v úvahu skutečnost, že jsou nevidomí podnikatelé, kteří současně mají poruchu sluchu. Pro tyto osoby bude velmi obtížné zajistit jakékoli technické řešení,“ uvedl.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno zhruba 141 000 podnikatelů. Z aktuálních údajů zveřejněných Finanční správou vyplývá, že vydali zákazníkům 783 milionů účtenek.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. 1. března 2018 začne třetí fáze, která se bude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové. 

Pro nevidomé může být obtížná i orientace po městě:

Video  Jaké je to chodit po Praze jako nevidomý?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kardinal25 ( 31. července 2017 00:22 )

spravne mate pravdu babis je ***. A lide jsou hlupaci, protoze maji toho koho si zvolili, kdyby ho lide nevolili a neobchodovali s tim debilem, tak o nem nikdo nebude vedet, ani nebude mit miliardy. Bude nekde v JZD kydat hnuj kravam, kam jako STB *** taky patri. je to i chyba lidi kolem nej, bez tech nohsledu by byl akorat v pr.deli

noacojezase ( 10. dubna 2017 22:49 )

EET je především o DPH, až potom o dani z příjmu.

bren.1 ( 10. dubna 2017 22:41 )

Hlasovat pro Babiše mám v plánu

noacojezase ( 10. dubna 2017 22:27 )

Strýčku Fido, se zavedením EET se v Chorvatsku snížila například sazba DPH na restaurační služby z 25 na 10 procent. Sazby DPH v Chorvatsku jsou ve výši 25 % (základní), 10 % (ubytovací služby, noviny, časopisy) a 5 % (některé potraviny, knihy, léky), pokud máš nové info, dej odkaz.

Maxmilian68 ( 10. dubna 2017 21:11 )

Komentář od bullshita je naprosto přesný!!! Proč nemá EET třeba Švýcarsko, Německo, Rakousko a další země, kterým ekonomikou nesaháme ani po kotníky a nikdy by je takovou pitomost nenapadlo zavést a zničit fungující ekonomiku? Jestli je náš vzor Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko, kde Ti chudáci EET mají, tak Bůh s námi... A kdo chce tím směrem jít, volí největšího zloděje v Česku - agenta Bureše!

Zobrazit celou diskusi