Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi propadli skateboardům: Města budují parky jako o závod, platí je z dotací

Autor: pet, ČTK - 
9. dubna 2017
12:33

V Plzeňském kraji i celé zemi se v posledních letech výrazně zvyšuje počet skateparků. Města a obce na ně získávají dotace. Pražská firma Mystic Construction, kterou tvoří bývalí i současní jezdci na „prknech“ a kolech, potvrzuje hodně zakázek i růst popularity tohoto sportu. ČTK to řekl stavitel skateparků a desetinásobný mistr ČR ve skateboardingu Martin Jurášek.

Letos máme hodně práce. Budeme rádi, když to stihneme. Už 21. dubna otevíráme park v Sušici, připravujeme ho v Teplicích, Plzni, v plánu jsou Příbram, Frýdek-Místek,“ uvedl. Jde vesměs o městské investice s dotacemi. Firma, která za téměř 20 let fungování navrhla stovky skateparků, se vždy ptá místních, co jim nejvíce vyhovuje. V ČR navrhuje parky ještě ostravská firma, která s pražskou spolupracuje.

Beton, který nyní města preferují, je rychlejší, bezúdržbový a méně hlučný. Odolá vandalům a je funkční desítky let. Pokud jiné povrchy nebyly pod střechou, musely se rekonstruovat, například dřevo hnilo.

Nejnovější betonový skatepark na ploše 1000 metrů čtverečních navrhl Mystic Construction v Tachově, veřejnosti se otevřel v pátek. „Stál pět milionů korun, polovinu dalo ministerstvo vnitra z programu prevence kriminality,“ řekl starosta Jiří Struček (ČSSD).

Pro některé jezdce je skateboard vším. Podívejte se na slepého jezdce, který jezdí na skateboardu.

VIDEO: Slepý skateboardista Daniel Mancina

Skateboardové školy

Dotace Jurášek vítá. „Tím, že ti lidé najdou tuto zábavu, nemají čas na drogy a alkohol. Peníze ze státních nebo evropských zdrojů, tak jsou velmi dobře využité,“ uvedl. Podle něj táhne v dnešní době ježdění na prknech více než dříve. Věnují se mu desetitisíce mladých. „Vidí, že když jsou dobří, tak mohou cestovat a sponzor jim všechno zaplatí,“ uvedl. Sport táhne i v menších městech a na vesnicích. „Jste pořád svým pánem; nemáte žádného trenéra, který by říkal, že je trénink od čtyř,“ řekl.

V posledních pěti letech vznikly i v menších městech organizace nebo skateboardové školy. Podle Juráška nahrazuje skateboarding v Norsku a Švédsku tělocvik a díky těmto podmínkám tam rostou nejlepší jezdci a mají i nejlepší skateparky na světě.

Motivací pro mladé je také to, že v roce 2020 by měl být skateboarding olympijským sportem. Podle Juráška, který se „prknem“ deset let v zahraničí živil, ale chybí v ČR zastřešená hala se všemi prvky na celoroční sportování, zatím se nepřipravuje. Poslední dobou staví města u skateparků venkovní posilovnu, což připravuje také Tachov.

 

Zobrazit celou diskusi