Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec intervencí zlevní dovoz potravin. Kupující ale „utřou nos“, nic neušetří

Autor: pet, ČTK - 
6. dubna 2017
16:25

Konec měnových intervencí bude mít vliv na cenu dovozových potravin, zákazníci ale nic nepoznají. Uvedl to ve čtvrtek prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Obchodníci si jen vylepší obchodní přirážku, dodal.

„Pokud bude pokles koruny desetiprocentní, znamená to i desetiprocentní zlevnění dovozového zboží,“ uvedl Toman. Koncový zákazník to ale podle něj nepozná. „Znovu je třeba zdůraznit, že výrobce a zpracovatel nemá na spotřebitelskou cenu na pultech řetězců prakticky žádný vliv, o ceně rozhoduje výhradně obchodní řetězec. Je tedy otázka na řetězce, jak se změní ceny v řetězcích po ukončení intervencí,“ uvedl.

Pro české výrobce bude zlevnění dovozových potravin podle Tomana špatná zpráva – pokud se sníží ceny dovozových výrobků, obchody budou chtít desetiprocentní zlevnění i po českých dodavatelích.

Další články o konci intervencí najdete ZDE

Posílení koruny bude podle Jiřího Felčárka z Agrární komory ČR nepříznivé i z hlediska evropských dotací pro zemědělce. Za každou korunu, o kterou kurz koruny stoupne vůči euru, se sníží objem evropských dotací pro zemědělce o 1,4 miliardy korun ročně, tvrdí. „Odrazí se to ve výši dotací pro každý zemědělský subjekt,“ uvedl.

Ukončení intervenci bude mít dopad i na export potravin.Exportérům se sníží cena při vývozu na společný trh. Asi ještě nelze úplně vyhodnotit ztrátu. Samozřejmě při vývozu na třetí trhy bude hrát svoji roli, co to udělá s kurzem k dolaru, protože jde vesměs o dolarové obchody,“ řekl Toman.

VIDEO: Jak vypadaly intervence České národní banky?

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ukončila režim devizových intervencí. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 Kč/EUR, již dříve ale upozornila, že bude připravena nadměrné výkyvy kurzu koruny zmírňovat. Zhruba hodinu po oznámení konce devizových intervencí se koruna pohybovala výrazně pod hranicí 27 Kč/EUR.

VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTĚTE ZDE 

 

308win ( 6. dubna 2017 21:08 )

Co šílíte reálná cena k € je asi 24Kč pokud by čnb neudělala vývozcům pohodlný polštář tak by teď nekvičeli na druhou stranu za tu dobu si určitě museli přijít na pěkný balík. A pokud se vám nelíbí předražený humus z dovozu tak ho prostě nekupujte a máte klid a peníz v penězěnce.

Nezadat ( 6. dubna 2017 21:06 )

Normální farmář hnojí ve dne a bio v noci.

1917 ( 6. dubna 2017 17:47 )

A čekal snad někdo něco jiného????? Poděkujme hlavně Klausovi a jeho zločinecké ODS, kteří zde zavedli tento nikým nekontrovaný bor-d-el, kdy si nadnárodní řetězce a nejen ony, udělali své rejdiště z tohoto Absurdistánu. Zajímavé, že se v tomto případě nikdo z politiků nevymlouvá na Brusel, když je v ČR překročena norma EU stanovující výměru supermarketů na 1000 obyvatel. Tato norma je v ČR překročena 3x.

Zobrazit celou diskusi