Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak ovlivní konec intervencí české podniky? „Snad ČNB dostojí slibům,“ doufají

Autor: ČTK, pet - 
6. dubna 2017
15:11

Tuzemské podniky jsou podle Svazu průmyslu a dopravy na konec intervencí připraveny a neměl by je zaskočit – počítají s ním ve svých podnikatelských plánech. Postupně dochází ke zvyšování podílu transakcí v eurech a firmy zvyšují podíly zajištěného exportu. Podle Asociace exportérů je nyní zhruba 80 procent objemu českého exportu zajištěno proti pohybům měny. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi podniky.

Doufáme, že ČNB dostojí svému slibu a bude korigovat případné excesivní výkyvy kurzu. Prozatím to ale vypadá, že posílení kurzu je jen mírné,“ řekl ve čtvrtek ČTK viceprezident svazu Radek Špicar.

Například ČEZ ovlivní ukončení intervencí minimálně.Využíváme standardních zajišťovacích nástrojů proti výkyvům kurzu a zároveň i přirozeného zajištění, kdy elektřinu předprodáváme v eurech, máme řadu výdajů také v eurech a například dluh emitujeme rovněž většinou v eurech,“ řekl ČTK mluvčí Roman Gazdík.

Také výrobce umělých střívek Viscofan nyní neočekává žádné významné dopady konce intervencí. „Naše balance výdajů a příjmů v eurech je zhruba rovnocenná. Důležité pro nás bude, jak se bude v návaznosti na tuto změnu vyvíjet kurz dolaru vůči české koruně, protože si myslím, že taktéž posílí,“ uvedl jednatel společnosti Miloslav Kamiš.

Další články o konci intervencí najdete ZDE

Zdražení exportu, zlevnění importu

Podle šéfa skupiny Bosch v ČR a na Slovensku Milana Šlachty se po konci intervencí nyní nějakou dobu příliš dít nebude, protože dost obchodů je zajištěných. „Spíše očekáváme posílení koruny, což musíme spočítat na naší devizové bilanci, je to pro nás zdražení exportu a zlevnění importu. Bude to v každém případě asi tlak na výrobní náklady ve výrobních závodech. Slabší koruna vyhovuje výrobcům s nižší přidanou hodnotou, kteří profitují z nižších mezd, dokážou vyvézt výrobky levněji,“ uvedl Šlachta.

VIDEO: Co byly intervence České národní banky?

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Podle generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučery posílení koruny podpoří investice v ČR s vyšší přidanou hodnotou, zejména v high-tech oborech.

Téměř polovina vývozních firem (46 procent) předpokládá, že kurz koruny se měsíc po ukončení intervencí České národní banky bude pohybovat v rozmezí od 26 do 26,50 Kč za euro. Více než tři čtvrtiny dotázaných předpovídají kurz měsíc po konci intervencí mezi 25 – 27,50 Kč za euro. Jen každý desátý exportér věří, že koruna naopak oslabí přes 27 korun za euro. Ukázal to poslední průzkum Asociace exportérů. Devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun.

VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTĚTE ZDE

 

dzelo ( 6. dubna 2017 15:19 )

Za tyto intervence které jsou největší loupeží od roku 1953 je třeba všechny co se na nich podíleli zavřít a sebrat nakradený majetek.

Zobrazit celou diskusi