Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Báře začaly po porodu vypadávat vlasy. Pomohla jí paruka z darovaných copů

Autor: David Budai - 
7. dubna 2017
06:40

Ztráta vlasů je pro každou ženu šok. Své o tom ví i Bára, která kvůli zrádné nemoci postupně přichází o vlasy. Obrátila se proto na nadační fond, který se věnuje charitativní výrobě paruk pro dámy, které mají podobné problémy. Využívá k tomu vlasy, které darují ženy z celé republiky. A to přesto, že by jinak mohly své vlasy velmi výhodně prodat.

„Vlasy mi začaly padat po porodu dětí a nikdy se to nezlepšilo. Navštěvovala jsem několik let i kožního lékaře, léčba různými vodičkami a pilulkami na podporu růstu vlasů nikdy nezabrala,“ svěřila se paní Bára, kterou už několik let trápí nemoc zvaná alopecie. Na temeni hlavy má málo vlasů a prosvítá ji pokožka.

Lékařka jí řekla, že příčina nemoci je genetická a vlasy už jí nikdy nenarostou. Aby se nestyděla chodit do práce nebo mezi lidi, musela používat toppiková organická vlákna, která holá místa zakrývala. „Nesu to velice těžce,“ říká smutně a jen stěží si dovede představit, jak se s dalším padáním vlasů vypořádá.

Paruka jako vysvobození

Trápení Báry pomáhá zmírnit i speciální poloparuka, kterou jí věnoval nadační fond Daruj vlasy. Vznikl loni na podzim a pomáhá ženám, které přišly o vlasy třeba kvůli chemoterapii nebo trpí alopecii podobně jako Blanka. Zatím předal sedm paruk, během celého roku by jich mělo být až 40.

Takto vypadá nasazení paruky, která zakryje místa bez vlasů:

„Alopecie může být způsobena stresem nebo třeba anorexií. Různé slečny procházejí obdobím, kdy ztrácejí důležité živiny. Ale většinou to má psychologický nebo genetický původ. V tomto je alopecie ošemetná, vlasy můžeme ztratit kdykoliv a nemusí to mít jasnou příčinu,“ vysvětluje ředitelka fondu Veronika Suchá. Podle ní je ztráta vlasů šokem pro každou ženu.

Pro Blesk.cz popsala Suchá i příběh mladé slečny, která se živí modelingem. Jenže se u ní objevila alopecie a to jí začalo komplikovat práci. I této slečně dokázal fond Daruj vlasy zajistit blonďatou paruku. „Vyrobili jsme pro ni speciální poloparuku, které raději říkáme korunka krásy. Díky této korunce se prořídlá místa perfektně zakryla, její vlasy navíc získaly objem a slečna má zpátky své sebevědomí,“ vzpomíná Suchá.

Vlas po vlasu: Výroba trvá týdny

Darovat cop svých vlasů může každá žena. Fond potom ze získaných vlasů vyrobí novou paruku, případně vlasy zpeněží a ze získaných peněz potom výrobu paruky financuje. Výroba každé paruky nebo poloparuky trvá dva až tři týdny. „Máme k dispozici dva vlásenkáře a dva externí. Vlasy se zpracovávají speciálně podle odlitku dané osoby. Poutkuje se vlas na vlas,“ popisuje Suchá.

Své vlasy posílají ženy z celé republiky, jeden culík dorazil dokonce i ze Slovenska. Problémem je ale shánění dlouhých kvalitních vlasů, které měří nad 50 centimetrů. „Dnes máme hodně dárkyň, které mají méně než 30 centimetrů. Tyto vlasy se potom používají spíše na paruky pro starší dámy,“ říká ředitelka fondu.

Jako jeden z důvodů uvádí skutečnost, že kvalitní vlasy jsou na trhu velmi žádanou komoditou. „Cop, 50 centimetrů, může mít hodnotu 6 až 10 tisíc, ale i víc,“ dodává s tím, že má radost z každého zaslaného daru.