Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel dal vědcům 100 milionů korun, aby našli smysl EU. Zapojí se i Češi

Autor: David Budai - 
10. dubna 2017
05:02

Celkem 15 vědců bude v dalších třech letech intenzivně analyzovat, jestli má Evropská unie dostatečnou důvěru běžných lidí. Na speciální výzkumný program poslala Evropská komise celkem 3,87 milionů euro (téměř 105 milionů korun). Do výzkumu se zapojí také Sociologický ústav AV ČR, který na vyškolení experta na evropskou problematiku dostal šest milionů korun.

Hledáme zájemce o doktorské studium, který bude zkoumat legitimitu a smysluplnost Evropské unie. Nabízíme práci na tři roky, plat 63 tisíc měsíčně a k tomu příspěvek na rodinu. Požadujeme dobrou angličtinu a žádné pracovní závazky.

Takto vypadá inzerát, který v uplynulých týdnech zveřejnil český Sociologický ústav. V současné době probíhá výběrové řízení na tuto pozici, samotné studium a výzkum začne letos v září. Za tři roky si pak doktorand vydělá až 84 tisíc euro, tedy 2,2 milionu korun.

Na vyškolení tohoto doktoranda dostal Sociologický ústav z EU celkem 232 tisíc euro (6,2 milionů korun) a peníze poputují hlavně na jeho plat a životní náklady. „Částka není určena na výzkum realizovaný pracovníky ústavu, ale na stipendium a pokrytí životních a badatelských nákladů doktoranda a na náklady spojené se zajištěním podmínek jeho práce,“ uvedla pro Blesk.cz Zdenka Mansfeldová ze Sociologického ústavu, která má projekt v Česku na starost. Podle ní budou z peněz hrazeny i různé cesty, například na zahraniční konference.

Podobně bude zaplaceno dalších 14 elitních doktorandů, kteří budou svůj výzkum realizovat na univerzitách v Antverpách, Berlíně, Cambridge, Krakově, Oslu, Paříži, Twente a ve Vídni. Jde o projekt PLATO (The Post-crisis Legitimacy of the European Union Training Network), jehož cílem je krom jiného najít odpověď na otázku: Je legitimita EU v krizi?

Desítky milionů na záchranu EU

Odpovědi si Evropská komise cení na 105 milionů korun, které letos v lednu na projekt poslala v rámci grantového programu Horizon 2020. Ten posílá miliardy na vědu a výzkum a do roku 2020 chce rozdělit 2,1 bilionů korun. Cílem projektu PLATO cílem je vytvořit novou politickou teorii, která porozumí tomu, jak může vznikat nedůvěra v politický subjekt, jakým je Evropská unie.

„Finanční krize nastolila nové otázky legitimity,“ stojí v zadání projektu. Vědci by měli „vyvinout nové analytické nástroje, které pomohou tomuto dilematu porozumět“ a případně najít formu politické moci, které by státy a jejich občané důvěřovali. Do projektu jsou zapojeny u prestižní zahraniční univerzity, jako je například prestižní Pařížský institut politických věd (Sciences Po).

Projekt PLATO není jediným, který z Bruselu dostal peníze na to, aby našel řešení současných problémů EU. Třeba vědecký projekt ADEMU (A Dynamic Economic and Monetary Union) dostal v roce 2015 bezmála 2,5 milionu euro (67 milionů korun) na to, aby našel způsob jak vyřešit problémy společné měny euro a zlepšit fungování a stabilitu eurozóny.

Podívejte se jak se obnovovala Evropa po 2. světové válce. Tato spolupráce položila základy EU:
Video  Obnovování Evropy po 2. světové válce. V této atmosféře začala vznikat Evropská unie.  - Evropská komise/Blesk TV
Video se připravuje ...

 

joudajoudovy ( 17. května 2017 06:49 )

to jiz RVHP byla shovivavejsi, kazda zem si hospodarsky byla samostatna a do osobnich zivotu lidi nezasahovala. nebo brusel musi necim prouctovat zapsacene klaky?

giorgiona ( 11. dubna 2017 09:58 )

podstatné jméno rod mužský neživotný skloňování nominativ Brusel — genitiv Bruselu — dativ Bruselu — akuzativ Brusel — vokativ Brusele — lokál Bruselu — instrumentál Bruselem —

panda82 ( 11. dubna 2017 09:06 )

No tak tam se určitě zaregistruje Kalousek, už mu chystají kabát

naidka ( 10. dubna 2017 11:01 )

Pepen, ty úplně postrádáš smysl pro humor.

..krakonos500 ( 10. dubna 2017 10:24 )

"..darmožrouty v Bruselu.." Správně má být "v Bruseli" Skloňování podstatných jmen se v češtině řídí t.zv. vzory. Tedy: 1.p. kdo, co: Brusel, 2.p. bez koho,čeho: Brusele jako pr*del bez pr*dele

Zobrazit celou diskusi