Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„P*cání dětí a krveprolití.“ Kandidát na prezidenta po pivu sepsul Halíka

Autor: všm - 
31. března 2017
21:37

Krveprolití, Jozefa Tisa i „p*cání dětí“. Tato témata vytáhl na katolického kněze Tomáše Halíka při diskuzi kontroverzní vysokoškolský pedagog a kandidát na prezidenta Milan Kohout. Stalo se tak po Halíkově přednášce v americkém Bostonu, kde vystoupil v rámci svého turné po USA. Farář od sv. Salvátora zachoval dekorum, nakonec ale Kohouta upozornil na množství alkoholu, které zřejmě vypil.

Kohout a Halík se střetli na konci března na Bostonské univerzitě v podstatě náhodou. Oba dva zde měli přednášku. Po té Halíkově to kontroverzní pedagog nevydržel a šel se kněze – posilněn pivem – optat na pár otázek. Ty prý chtěl faráři položit již při jeho vystoupení, organizátoři ho ale nenechali. Velkou část rozhovoru si přitom Kohout nahrál na video, které následně zveřejnil.

„Mám dojem, že chcete stavět mosty, abyste rehabilitoval katolickou církev. Jste katolický kněz, takže věříte v organizaci, která se vyznamenala v historii těmi nejhoršími zločiny. Nemůžete nevidět, že náboženství je v současném světě problém, a ne řešení. Vy se to snažíte oprášit. A vlastně tedy podporovat další utrpení a krveprolití,“ zaútočil pedagog, který se proslavil mimo jiné znečištěním svěcené vody vlastním spermatem, na kněze. 

Halík se snažil podle záznamu neutrálně odpovědět, že církev přinesla dobré i zlé a že v mnoha zemích pomohla k demokracii. To Kohouta dopálilo docela a vytáhl historickou kartu v podobě kněze Jozefa Tisa, nacistického kolaboranta.

Já vidím na církvi to pozitivní i to negativní, vy vidíte jen to negativní,“ reagoval Halík. Na to ho Kohout ujistil, že opravdu na katolické církvi nic pozitivního nevidí. Stačí prý vzpomenout na „skandál s p*cáním dětí katolickými kněžími, kdy to dělal skoro každej druhej“.

Halík zareagoval upozorněním na množství alkoholu, které zřejmě Kohout vypil. „Až bude míň piva, tak to budete možná vidět jinak,“ rozloučil se s pedagogem kněz. Ten mu doporučil, ať si „políbí p*del“. 

Do církve se kdysi obula i slovenská europoslankyně:

Video  Europoslankyni Beňovou za výroky o biskupech stíhat nebudou.  - tv JOJ
Video se připravuje ...