Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Škoda Kodiaq bude sloužit i záchranářům. S extra výbavou stojí 1,3 milionu

Autor: ČTK, kal - 
31. března 2017
11:45

Nové SUV Škoda Kodiaq bude sloužit také pro potřeby záchranné služby. Automobilka vůz představila na autodromu v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. V záchranářské úpravě bude Kodiaq stát zhruba 1,3 milionu, v základní civilní verzi stojí 680 tisíc. Přestavba řadového modelu trvá zhruba tři až čtyři týdny. Dodavatelem upraveného vozidla bude Škoda Auto.

Předváděcí vůz v záchranářské výbavě představuje nejlepší možnou variantu výbavy. Je osazen LED majákovou technikou, přičemž některé z vysoce svítivých LED prvků jsou v České republice použity a homologovány poprvé. Každý zájemce o záchranářské SUV si může vůz nakonfigurovat jinak, přesně podle svých požadavků. Podle toho se vypočítá i cena.

Kodiaq má být evolucí vozu Yeti, který záchranné služby využívají. „Nový Kodiaq má výrazně větší prostornost, větší rozvor. V tuto chvíli má ve srovnání s Yetim výkonnější agregáty, je to jiná třída vozu, takže to s sebou nese spoustu zajímavých atributů. A v tuto chvíli veškeré tyto atributy mluví právě ve prospěch modelu Kodiaq,“ řekl koordinátor prodeje státní správě Škody Auto Aleš Skřivánek.

Podívejte se, jak vůz vypadá do detailu. Představí vám ho web Auto.cz:

V autě bude defibrilátor, plicní ventilace i druhá baterie

Představený vůz vychází z výbavy Ambition a pohání jej motor 2.0 TDI o výkonu 140 kW v kombinaci s pohonem všech kol a dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG. Speciální úpravu je ale možné udělat v jakékoliv verzi Kodiaqu. Z lékařské techniky je vůz vybaven například záchranářskou sadou Weinmann, zahrnující mimo jiné defibrilátor, odsávačku, plicní ventilátor či lékařskou sadu první pomoci.

Škoda Kodiaq ve speciální verzi pro záchranáře Škoda Kodiaq ve speciální verzi pro záchranáře | ČTK

Záchranářské SUV je vybaveno posílenou a rozšířenou elektroinstalací, zahrnující mimo jiné přípojku 230 V, z níž se automaticky odpojí připojený dobíjecí kabel po nastartování vozidla. Důležitým prvkem je také předehřev motorového oleje či druhá 70 Ah baterie.

Detailní pohled na Škodu Kodiaq pro záchranáře nabízí web Auto.cz

Speciálně upravený Kodiaq se zatím bude nabízet jen na českém trhu, a to kvůli specifické legislativě každého státu v této oblasti. V rámci české vyhlášky je například vůz polepen folií s reflexními plochami ve formě pravidelně se střídajících obdélníkových polí zelené a žluté barvy.

Posádku bude tvořit záchranář a lékař, počkají na sanitku

Speciálně upravený Kodiaq bude u záchranných služeb sloužit jako vozidlo rendez-vous, neboli vůz v setkávacím systému. Jeho posádku tvoří řidič - záchranář a lékař. Na místě zásahu se auto setká s velkým sanitním vozem, ve kterém zasahuje řidič - záchranář a střední zdravotnický pracovník.

Výhodou systému rendez-vous je především rychlost zásahu v aglomeracích a menší nutný počet lékařů. Ve městech se kompaktní vůz dostane k pacientovi rychleji a snadněji než velký sanitní automobil a lékař se ihned po příjezdu věnuje ošetření pacienta. Po příjezdu velkého sanitního vozu je pacient transportován do nemocnice tímto vozem, již bez asistence lékaře, který je tak rychle připraven k dalšímu výjezdu.

Ve 13 krajích republiky, které systém rendez-vous využívají, slouží potřebám Zdravotnické záchranné služby více než 80 vozů Škoda, z toho zhruba 70 procent tvoří modely Škoda Yeti. Jako lékařské vozy v setkávacím systému jsou u krajských pracovišť Zdravotnické záchranné služby využívány také vozy Škoda Octavia Combi, Octavia Scout a Superb Combi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 31. března 2017 13:30 )

Tolik lidí na jeden výjezd, není to moc?

Zobrazit celou diskusi