Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horníci v Paskově naposledy vyfárali. Těžba v ostravské části OKD končí

Autor: ČTK, zst - 
31. března 2017
08:15

V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku se dnes přestalo dobývat černé uhlí. Z dolu společnosti OKD, která je v úpadku, ráno vyfárala poslední směna. Vytěžené uhlí nyní putuje do úpravny, na dole začíná útlum. Končí tak těžba v ostravské části OKD. Těžební společnost důl zavírá z ekonomických důvodů, od loňského května je v úpadku a zavření dolu, který měsíčně generoval vysokou ztrátu, je jedním z úsporných opatření.

Důlní závod 3, jak se Důl Paskov oficiálně nazývá, opustí k dnešnímu dni 1030 zaměstnanců. Přes 300 lidí na dole zůstane a bude tam dál pracovat na jeho útlumu. Další horníci dostali možnost pokračovat v práci pro OKD v dolech v karvinské části revíru. Této možnosti využilo 183 horníků.

Video  Z havíře se stává bezdomovcem. Honza v dolech strávil 23 let  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Mezi zaměstnanci, kteří OKD k poslednímu březnu opustí, tak bude 903 horníků, 74 lidí z úpraven, 40 zaměstnanců, kteří pracují v servisních službách, a 13 lidí z vedení podniku. „Dosud nevyřešených zůstává 26 zaměstnanců, kteří jsou na dlouhodobé nemocenské,“ řekl mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Nejvíce zaměstnanců, kteří OKD opouštějí, je z Frýdku-Místku, je jich zhruba 330. Přes 200 pracovníků pochází z Ostravy, 60 z Havířova, 31 ze Staříče, 26 z Příboru na Novojičínsku, 23 z Kopřivnice rovněž na Novojičínsku.

Podívejte se, jak se rozhodovalo o osudu OKD:

Video  Firma OKD přežila hlasování věřitelů. Video z hlasování na Krajském soudu v Ostravě. Soudu předsedal Petr Kula.  - CNC/ Karel Janeček
Video se připravuje ...

OKD nabízelo příspěvek až 80 tisíc korun horníkům, kteří by přešli pracovat do dolů na Karvinsko, kde firma zaměstnance naopak shání. Na přesun ale přistoupilo jen 183 lidí, ostatní to odmítli například kvůli tomu, že by museli dojíždět dál než dosud.

V celém OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje okolo 11 tisíc lidí, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Postupně se mají zavírat další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Video  Důl Paskov končí, horník Karel má vztek: Je to podraz!  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Podle ministra financí Andreje Babiše mají někteří členové současné vlády kvůli OKD černé svědomí. Ve Studiu Blesk tak narážel na premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který byl v době privatizace ministrem financí. Podívejte se na jeho komentář:

Video  Andrej Babiš o OKD: Někteří členové vlády mají černé svědomí, protože byli u privatizace.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

eriksonek ( 31. března 2017 10:21 )

nabízejí jim práci ve stejnem oboru je to jen na nich

erikcom ( 31. března 2017 10:20 )

to že 547 horniku muze mit praci v jinem dole a zatim ji nevyuzilo je jejich vec , drive horniky propustili a okamžitou náhradu neměli ve stejném oboru nějak je nechápu

mirakos ( 31. března 2017 09:14 )

Máš arabský nick ale nevadí, přesto jsi hňup! Na všech dolech i po útlumu, zůstali nehorázné zásoby uhlí a nachystané sloje k těžbě,vole. Na Jeremenku 2m vysoké sloje na 9. patře a přesto ho zavřeli.Dávej bacha aby tě ti havíři, nedostali do rukou,kriple.

mirakos ( 31. března 2017 09:10 )

A to ještě ti starší netuší,že jim na důchodovém při žádosti o 7 let dřívější odchod do starobního důchodu, zamítnou, díky násobku 0.6 za každou směnu do r. 1992 a tím jim počet směn sníží, aby na to nedosáhli.U mně to dělalo-1500 směn.

mirakos ( 31. března 2017 09:06 )

Miroslav Štofko · Ostrava

Zobrazit celou diskusi