Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bolavá záda a únava: Nemoc rozkládá kosti zevnitř, jaké jsou další příznaky?

Autor: ula - 
30. března 2017
18:55

Pan Josef od mladí jezdil na kole a miloval motorky. Občas ho bolela záda, ale nevšímal si toho. V roce 2006 zvedal motorku a píchlo ho v zádech. Myslel si, že prochladl. Jenže bolest se stupňovala. Fyzioterapeuti nepomohli. Nakonec se ukázalo, že má rozpadlý obratel. Diagnóza zněla: Mnohočetný myelom, druhé nejčastější rakovinné onemocnění krve.

Panu Josefovi na neurologii oznámili, že má rozpadlý obratel a páteř mu drží tzv. „na přírodu“ díky svalstvu. „Dále mi lékař řekl, že nemám vyhráno, protože i když jsem v nemocnici, stačí nějaký neopatrný pohyb a mícha se může přerušit. Hned jsem se také dozvěděl všechny možné důsledky této situace. Byl jsem hospitalizován a každou chvíli k mému lůžku přišel některý z lékařů a kladívkem klepal do kolen nebo mě lechtal na chodidlech. Měl jsem hýbat palci u nohou. Lékaři odcházeli a kroutili hlavou. Ptal jsem se na důvod a odpověď zněla: „To jste neviděl své snímky z magnetické rezonance“. Tato situace mne velice vyděsila a hlavou se mi honily lecjaké myšlenky včetně pomyšlení, že budu odkázán na invalidní vozík,“ popisuje chvíle strachu pan Josef.

Otvory v kosti

Mnohočetný myelom (MM) neboli Kahlerova nemoc je druhé nejčastější rakovinné onemocnění krve. Vzniká v kostní dřeni, kde zasahuje plazmatické buňky, které se pak nekontrolovaně množí a utlačují buňky zdravé. V kostech vznikají ložiska patrná na rentgenových snímcích jako otvory. Samotné slovo myelom pochází z řečtiny a znamená právě otvor v kosti. V České republice trpí tímto onemocněním zhruba 1500 osob a ročně je diagnostikováno asi 400 nových případů.

Nemoc starších

Nejvíce ohrožená je věková kategorie 60–70 let, ale výskyt je možný i v mladším věku. Podle Alice Onderkové z Klubu pacientů mnohočetného myelomu se už nemoc vyskytla u pacientky, které bylo 25 let. Nemoc není infekční, ani dědičná v pravém slova smyslu, nicméně v rodinách, v nichž se tato nemoc vyskytla, mají pokrevní příbuzní mírně zvýšeně riziko onemocnění nejen touto nemocí. Vyskytuje se o něco více u mužů než u žen.

Jak se mladí doktoři učí opravovat kosti a vkládat do nich hřeby? Podívejte se na video:

Bolesti zad a pak i selhání ledvin

Na začátku nemoci pacient nepociťuje nic neobvyklého. Prvním laboratorním signálem je vysoká sedimentace krvinek, zvýšené hodnoty celkové bílkoviny a zvýšení kreatinu v séru. Myelom se nejčastěji začne projevovat jako postupně zesilující bolesti v některé části kostry, obvykle v oblasti bederní a hrudní páteře. Dalším signálem je i únava, bledost, snížená imunita s poruchou krvetvorby. Významnou komplikací se může stát i selhání ledvin.

Nevyléčitelná nemoc

V současné době není mnohočetný myelom plně vyléčitelnou nemocí. I po úspěšné léčbě má onemocnění sklony se vracet, mnoho pacientů nepřežije prvních pět let od stanovení diagnózy. Tuto statistiku negativně ovlivňuje pozdní objevení nemoci u pacienta. Přesto lze s nemocí bojovat, nemocnému dát naději na několik let života a maximálně ho zkvalitnit. Cílem léčby je snížit počet myelomových buněk tak, aby došlo k obnově tvorby kostní tkáně a krve. K léčbě se jako u většiny nádorových onemocnění používá chemoterapie, která likviduje rychle se množící buňky. Chemoterapie dokáže prodloužit život pacienta, v mnoha případech však vyžaduje také následnou transplantaci kostní dřeně. Novou nadějí pro nemocné se stává biologická léčba, která byla loni registrována i v České republice.

Chemoterapii podstoupil i pan Josef, po úspěšné operaci. Byl sice přeřazen do invalidního důchodu, ale postupně sbíral sílu a nyní je několik let v remisi a na nemoc se snaží nemyslet.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi