Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koruna posílí z minuty na minutu, zbavte se eur. Ekonomka: Začíná ruská ruleta

Autor: ČTK, kal - 
30. března 2017
15:20

Na kurz 27 korun za jedno euro rychle zapomeňte, česká měna nejspíš už brzy skokově posílí. Devizové intervence, kterými Česká národní banka (ČNB) „dusila“ měnu na této hladině, můžou skončit kdykoli počínaje prvním dubnem. Uvedl to šéf centrální banky Jiří Rusnok, který zároveň upozornil, že ČNB nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku. Ekonomka Markéta Šichtařová pro Blesk.cz uvedla, že koruna může posílit už v pondělí – o víkendu jsou totiž obchody s ní minimální.

„Konec intervencí podobně jako měnová reforma patří k opatřením, která se dopředu neoznamují,“ řekla ředitelka Next Finance Šichtařová pro Blesk.cz. „Páteční půlnocí končí období, kdy byl kurz koruny hájen. Od pondělního rána už intervence nemusí být v platnosti, bude to ruská ruleta, kurz se může změnit každou minutu. Bylo by nerozumné to protahovat a prodlužovat intervence. Pondělí by mi přišlo logické,“ připojila.

Na počátku února, na posledním měnovém zasedání, ČNB zopakovala, že jako pravděpodobný konec režimu intervencí vidí polovinu roku 2017. Tehdy také zopakovala tzv. tvrdý závazek, že neukončí intervence dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Rusnok dále uvedl, že pro návrat do standardního režimu měnové politiky, tedy konec intervencí, je klíčové následné udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle ČNB.

Připomeňte si, co o koruně říkal Jiří Rusnok loni na podzim:

Video  Guvernér ČNB Jiří Rusnok  - Hana Filipová, E15
Video se připravuje ...

Při skokovém kurzu koruny se občanům znehodnotí úspory, které mají doma nebo na účtech v eurech. Například pokud si schováváte 500 eur na letní dovolenou a kurz koruny vůči euru se změní z 27 na 25 Kč/Eur, přijdete během okamžiku o tisícikorunu.

Při stávajícím kurzu totiž 500 eur odpovídá částce 13 500 korun, po naznačeném posílení by to bylo už jen 12 500 korun. Za takové situace je lepší držet úspory v domácí měně a s výměnou na eura počkat. Opačná by byla situace, kdyby analytici čekali výrazné oslabení koruny.

joudajoudovy ( 31. března 2017 10:22 )

tak to se soukmenovci s tradicnich politickych stran i jejich oblibenci rozleti po svete, aby se zbavili eura a nez zmizi na smetisti dejin, uvrhnou nas do eura, i kdyz se unie zacina rozpadat. to bude prava ruska ruleta.

sabartnok ( 31. března 2017 09:53 )

to jsem zvědavá jak zlevněj dovozový zboží na krámech. je to jen hra o trůny

janejaneja ( 31. března 2017 09:05 )

Helo1: A ty máš s tím nějaký problém ?? Teda tvoje starosti bych chtěla mít !! Starejte se lidi raději hlavně o sebe, prospěje vám to všem.

19jirka74 ( 30. března 2017 22:33 )

Za Kalouska byla 23-24kč v době krize! Tyhle socialistiští experimentátoři nás povedou na buben.včetně dluhů!

alIahakbar ( 30. března 2017 20:52 )

dacan68 a ty jsi v Kalouskově pr*deli, čouhá ti z ní jen rypák, že?

Zobrazit celou diskusi