Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lesík ve Vlčnově zmodral: Ladoňky jsou jako modré nebe na zemi

Autor: Slávka Červená - 
30. března 2017
15:03

Modré nebe na zemi, tak nazývá záplavu modrých ladoněk v hájku ve Vlčnově na Uherskohradišťsku tamní místostarostka Marta Mošťková (57). Vzácný unikát tam právě rozkvétá.

Vlčnovský háj z bukových a habrových porostů je obecní a je přírodní rezervací. „Kde se tu ladoňky rakouské vzaly, nevíme. Bereme to jako samozřejmost. Chodím sem od dětství a modré koberce květů si nikdy nenechám ujít,“ pokračovala.

Rezervace má 32 hektarů a ladoňkám se daří v prosvětleném jižním okraji lesa. Když vyjdete na procházku, nevíte kam šlápnout, aby pod botou neuvízly květy. Roste tam celá řada dalších vzácných rostlin a již nyní kvetou sasanky, dymnivky, lýkovec, plicník lékařský či hvězdnatec zubatý. „Chodím sem dobíjet baterky,“ svěřila se Mošťková.

Ladoňka

Je drobná cibulovina s drobnými modrými kvítky a jemnými lístky. Patří do čeledi hyacintových. Někteří ji řadí i mezi liliovité. Je známo 50 druhů, rozšířených v Evropě, Asii a severní Africe. U nás se podle botaniků vyskytuje přirozeně, ale velmi vzácně. Ve Vlčnově roste ladoňka rakouská, v Bystřičce na Vsetínsku a některých dalších místech na Moravě karpatská.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi