Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petra ztratila doklady, dohnalo ji to po letech. Co udělat po krádeži občanky

  • Autor: ula - 
    3. 4. 2017
    06:20

    Doklady Petra (24) ztratila, když byla ve druhém ročníku na střední škole. Až po letech jí přišel dopis, že má založenou datovou schránku. Když pátrala dál, zjistila, že situace je mnohem složitější – musela si najmout právníka. Co dělat, když se vám ztratí doklady nebo vám je někdo ukradne? A na koho se obrátit, pokud zjistíte, že je někdo zneužil?

  • 1.Jednatelka dvou firem

    Petra postupně zjišťovala, že má nejen datovou schránku, ale že je také jednatelkou dvou společností, jedné v Česku a v druhé na Slovensku. Za právníka nyní dává své stavební spoření, a jak se zdá, ještě dlouho za něj platit bude, protože každým dnem vyplouvají na povrch nové skutečnosti a situace je složitější a vážnější, než se zdálo.


    „Zde se jedná o trestní řízení. Pachatelé se dopustili bezpochyby trestného činu, když zneužili osobní údaje a neoprávněně s nimi nakládají,“ říká Petr Novák, právník z portálu Vašenároky.cz.

    Ztráta dokladů vás může přijít draho. Ztráta dokladů vás může přijít draho. | Profimedia

  • 2.Co dělat po ztrátě dokladů

    Doklady jako občanský průkaz, řidičský průkaz a další, které obsahují naše osobní údaje, bychom si měli chránit jako oko v hlavě. Jinak nás jejich ztráta může stát až příliš. Pokud se někomu stane, že doklady ztratí nebo jsou mu třeba odcizeny kapsářem, měl by ihned po zjištění ztráty jednat.


    Jako první je nutné nahlásit ztrátu policii, která sepíše protokol a zavede informaci též do databáze Ministerstva vnitra ČR. Poté se ztráta či odcizení občanky musí hlásit příslušnému matričnímu úřadu. V neposlední řadě je třeba informovat také svou banku.


    Podívejte se, jak policisté dopadli podvodníka, který se vydával za svého příbuzného:

    2646932:full:true:true

  • 3.Co vše se může stát?

    Když člověku vypadne peněženka na ulici, někdo najde debetní kartu společně s PIN a vybere 20 tisíc korun, je to ještě tou lepší variantou. Řada zlodějů už neodcizuje peněženky kvůli pár stovkám, ale zajímají je spíš osobní doklady, které se snaží zneužít. Poté jsou bývalí majitelé dokladů překvapeni, když se dozví, že na jejich jméno si někdo vzal úvěr a oni nyní dluží pěkných pár desítek tisíc. V tuto chvíli je zásadní, jak jste postupovali v okamžiku zjištění, že vám doklady chybí.

     

    Jestliže jste vše ihned nahlásili na policii, v bance i na matrice, máte šanci, že se nakonec placení vyhnete. Datum na protokolu napsaném policií je ale nekompromisní, a pokud nahlásíte ztrátu například až za dva dny, bude vám to k tíži a placení se zřejmě nevyhnete.

    Ztráta dokladů vás může přijít draho. Ztráta dokladů vás může přijít draho. | Profimedia

  • 4.Půjčky a úvěry nejsou jediné riziko

    V dnešní době je také problém s nebankovními institucemi a půjčkami přes internet. Vzít si půjčku je mnohem jednodušší, což je v tomto případě bohužel nechtěná výhoda. „Pokud u banky prokážete, že jste v danou chvíli měli občanský průkaz již zablokovaný, do placení vás tlačit nebude. Avšak u nebankovních institucí a leasingových společností je to velice složité, ba nemožné,“ upozorňuje právník.

     

    Pokud se už exekuce či nějaká splátková upomínka objeví ve vaší schránce, je nutné rychle jednat, aby nebyly promeškány zákonem dané lhůty. Proto je velmi důležité jít na policii a vše ihned řešit.

     

    Půjčky a úvěry však nejsou jediné riziko. Zloděj může občanku ukázat revizorovi, a pak máte co do činění se správním úřadem, který po vás vymáhá pokutu za jízdu na černo, často s již narostlými úroky z prodlení.

    Ztráta dokladů vás může přijít draho. Ztráta dokladů vás může přijít draho. | archiv Blesku

  • 5.Kdo to bude řešit

    Každou situaci je nutné posuzovat samostatně. Jestliže vám někdo záměrně zneužije doklady a na nich uvedené osobní údaje, zasáhl zásadním způsobem do práv člověka a jeho integrity.

     

    Většinou se dané záležitosti budou řešit v trestním řízení: Například půjčka v bance nebo založení společnosti, které řešila Petra. Pokud se člověk dozví o zneužití jeho osoby, jeho první kroky by měly směřovat na policii.


    Do problémů se ale můžete dostat i se správním soudem, jako je tomu s případnou jízdou na černo či pokutou za špatné parkování.


    Řešit záležitosti pomocí civilního řízení je velice problematické. Ve většině případů nevíme, kdo je pachatelem, a abychom na něj podali žalobu, potřebujeme ho znát. Je zde možnost žalovat na majetkovou či nemajetkovou újmu, která poškozenému vznikla. První kroky by však měly vést vždy na policii.

    Ztráta dokladů vás může přijít draho. Ztráta dokladů vás může přijít draho. | Profimedia

bobou ( 3. dubna 2017 08:51 )

V dnešní době ztratit OP a jiné doklady a nenahlásit jejich ztrátu se rovná pozvánce do různých soudních tahanic a dokonce kriminálu. A hlavně úplnou nezodpovědnost vůči sobě samému. K čemu slečně je, že jí léta někdo platil spoření, když celou naspořenou částku dá za právníka? Ten se musí pokusit očistit její jméno a dát vše alespoň trochu do pořádku? A to stále ještě neví, co nového se může za nějaký rok objevit. Takže nyní jenom pevné nervy a vydržet, jak finančně, tak psychicky!!!

Zobrazit celou diskusi