Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozdvižení v Temelíně: Zaměstnanci museli hned do krytu, zůstali jen kuchaři

Autor: ČTK, deb - 
28. března 2017
15:44

V jaderné elektrárně Temelín v úterý začalo dvoudenní cvičení, při němž energetici prověřují reakce na havárii. V úterý nacvičovali, jak dostat většinu z necelé tisícovky pracovníků v areálu do krytů, vše popsal temelínský mluvčí Marek Sviták.

Letošní první cvičení bude pokračovat 29. března. Temelín letos čeká 12 cvičení včetně jednoho tajného a dalšího na ochranu proti teroristickému útoku. ČEZ počet cvičení v Temelíně zdvojnásobil po havárii v japonské elektrárně Fukušima v roce 2011.

Dvoudenní akci v úterý zahájila fiktivní těžká závada v jaderné části druhého bloku. S výjimkou těch, kteří jsou nezbytní pro reálný provoz, se zapojila celá elektrárna, 900 lidí. Cvičení se účastní i lidé ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Okolních obyvatel se cvičení netýká, kromě toho, že v 7:45 mohli zaznamenat zvuk varovných sirén,“ řekl Sviták.

Do krytu museli všichni kromě zdravotníků a kuchařů

Podle scénáře cvičení nastane vážná porucha důležitého zařízení v jaderné části elektrárny. Fiktivně se vyřadí všech 13 způsobů elektrického napájení bezpečnostních systémů a selžou všechny systémy, jež chladí reaktor. Po několika hodinách fiktivně unikne radioaktivita z ochranné budovy kolem reaktoru. „Scénář jsme záměrně volili tak, abychom si mohli procvičit i ukrytí všech pracovníků v areálu. Šlo o 833 osob. Výjimku měli operátoři, lidé ve zdravotním středisku a kuchyni,“ řekl Sviták.

VIDEO: Podívejte se na unikátní záběry z Temelína. Dron vylétl do výšky 300 metrů

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny.  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Temelín má čtyři kryty pro 1775 lidí, dva z nich v areálu. Největší je pod budovou dílen, vejde se do něj až 900 lidí. Nejmenší, pro 40 lidí, je havarijní řídicí středisko pod hlavní administrativní budovou.

Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 terawatthodin elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi