Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Student z Hrčavy zažil okamžiky hrůzy: Tady na mě medvěd cenil zuby

Autor: Jiří Krušina - 
27. března 2017
20:02

Vteřiny hrůzy prožil před pár dny Samuel Staňo (17) z Hrčavy na pomezí Česka, Slovenska a Polska. Vracel se pěšky za tmy domů ze školy. Na cestu si svítil mobilem. Najednou uslyšel šramot, proto zvedl hlavu a... Tři metry od něj stál medvěd!

Samuel Staňo dojíždí na Slovensko na střední strojírenskou školu z české Hrčavy. Na autobus to má z domu přes dva kilometry pěšky horským údolím. „Chodím tady pravidelně, ale na ten večer už nikdy nezapomenu. Bylo to hrozný pocit. Kousek od vás stojí medvěd, zírá na vás a cení zuby. Teď se tady trochu bojím,“ řekl Blesku student na místě, kde se setkal se šelmou.

Studentovi zachránil život možná samotný strach. „Když jsem posvítil do míst, kde jsem slyšel rachot, uviděl jsem tři metry od sebe medvěda. Nebylo to žádné mládě, ale velký kus. Mohl mít přes sto kilo. Úplně jsem strnul,“ řekl mladík.

Zvíře se na útěk nedalo. „Medvěd se díval mým směrem. Měl jsem pocit, že je to celá věčnost. Věděl jsem, že když se rozběhnu, tak nemám šanci. Tak jsem stál a čekal, zda zaútočí. Nakonec se obrátil a odešel potokem do lesa,“ uvedl Samuel.

Mladík doufal, že se medvěd nevrátí, tak se pomalu dal do kroku. „Po pár metrech chůze jsem začal ale utíkat. Tak rychle jsem nikdy kilometr neuběhl,“ prozradil Samuel. I další obyvatelé Hrčavy zahlédli zřejmě stejného medvěda. „Jeden ze sousedů viděl šelmu vycházet z lesa směrem k obci. Na zvíře jsme upozornili občany i turisty prostřednictvím Facebooku,“ řekl Blesku starosta obce a farmář Petr Staňo.

Kdy je šelma nebezpečná

Myslivec Lukáš Peška prozradil nejhorší možné okamžiky střetu s medvědem. „Nejhorší je v lese potkat medvíďata. Jsou hravá, ale jejich máma nabere dojmu, že jim jde o život, a je nekompromisní. I mladý medvěd, kterého matka odehnala, aby se mohla znovu pářit, je nebezpečný. Nemá pudy sebezáchovy a přibližuje se k lidským obydlím za účelem snadné obživy. Třetí riziko je potkat medvěda u kořisti,“ řekl myslivec.

Medvědi podle myslivce Lukáše Pešky do Beskyd spíše zabloudí ze slovenské Oravy, kde jsou přemnoženi. „Většinou si hledají nová teritoria a v rámci migrace dojdou do Beskyd. Běžně se u nás nevyskytují,“ řekl Lukáš Peška. Blízké setkání s medvědem je vzácností. „Aby se medvěd díval vteřiny na člověka, který ho překvapí, je skutečně vzácné.“

Hrčava leží na hranici Česka, Polska a Slovenska. Ročně na trojmezí vyrážejí tisíce turistů. Letos na podzim obec oslaví 90. výročí odtržení od Polska a připojení k České republice.

VIDEO: Medvídek Kuba ze slavné filmové rodiny už má deset kilo!

Video  Medvídek Kuba ze slavné filmové rodiny: Už má deset kilo!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ccir ( 28. března 2017 00:55 )

Stretnutie s medveďom, zvlášť tam kde by ho nikto nečakal snáď ani omylom je veľmi ošemetná vec. To je fakt. Nemohol vedieť ako to skončí, zvlášť keď boli tak blízko seba. Hlavne že sa to skončilo všetko dobre. Náš chlpáč sa vrátil slušne domov a študent tiež priletel domov. Obaja si zrejme dobre uvedomili kde domov můj ...

agfor ( 27. března 2017 20:30 )

Tak se studentík zviditelnil pomocí chlupáče a už s tím dejte pokoj.

Zobrazit celou diskusi