Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alergici, pozor: Firma stahuje injekční pero, se záchranou života nepomůže

Autor: ČTK, deb - 
24. března 2017
09:24

Firma Meda Pharma stahuje z několika zemí včetně Česka kvůli možné nefunkčnosti injekční pero Epipen 300 mikrogramů pro léčbu těžkých alergických reakcí. Oznámil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). V Japonsku se ve dvou případech u epipenu ze stahované šarže nevysunula jehla. Přitom při prudké alergické reakci hrozí i smrt. V Česku je zřejmě mezi pacienty asi 800 per z dané šarže. Lidé si mohou nechat epipen v lékárnách vyměnit za jiný.

Na problém s nevysunutím jehly při použití v Japonsku upozornila sama Meda Pharma sídlící v Německu. Týká se šarže číslo 5FA665H s dobou použitelnosti do 31. března 2017. V Česku se podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové podobná závada u této šarže neobjevila, ale lidé by měli raději injekční pera odnést do lékárny.

Video  Pozor na injekční pero pro alergiky: V Česku je riziková série, výrobce je stahuje.  - David Vaníček, Hudební Banka, YT
Video se připravuje ...

„Zkontrolujte si číslo šarže u léčivého přípravku Epipen 300 mikrogramů. Pokud máte doma balení léku uvedené šarže, nepoužívejte ho a vraťte jej do lékárny. Nejlépe však do té, kde vám byl lék vydán,“ požádala pacienty mluvčí SÚKL.

Lék mohou lidé vracet do lékáren do 3. dubna, dostanou pak nové balení z jiné šarže. Kdyby lékárna nechtěla lék vyměnit, mohou se zákazníci obrátit přímo na firmu Meda Pharma na telefonním čísle 222 004 400. Případně si mohou pacienti nechat u lékaře předepsat jako náhradu přípravek Emerade 300 mikrogramů.

Injekční pera epipen se používají při rychle nastupující alergické reakci, takzvaném anafylaktickém šoku. Reakci mohou vyvolat třeba alergeny v potravinách či lécích nebo hmyzí kousnutí a bodnutí. U postiženého se pak může objevit zarudnutí kůže, otok jazyka nebo hrdla, ale i zástava srdce. Anafylaktický šok tak může skončit i smrtí.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s doktorem o alergiích

Video  Oblečení, parfém i nápoje: Co všechno vosy táhne k lidem.  - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

VIDEO: Jakou alergickou reakci dokáže vyvolat hena na tetování?

Video  Prudká reakce na tetování černou henou  - Youtube/Supermámy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi