Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední pohled na kardinála Vlka. Rakev je ve svatém Vítu, přišli i politici

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2017
17:40

Ještě než se otevřely dveře katedrály, začala se před chrámem sv. Víta na Pražském hradě tvořit fronta lidí. Všichni se chtěli naposledy rozloučit se zesnulým kardinálem Miloslavem Vlkem. Do fronty se zařadil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Bočním vchodem přišel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se tak čekání vyhnul.  

S kardinálem Miloslavem Vlkem, který zemřel minulou sobotu, se přichází rozloučit mnoho desítek lidí. Jeho tělo je ve čtvrtek vystaveno v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde bude po sobotní zádušní mši uloženo do hrobky.

Čestnou stráž u otevřené rakve kardinála Vlka drží skauti a orlové, kteří se střídají po půlhodinách. Lidé přinášejí skromné květiny, zapalují svíčky a čekají v druhé frontě na zápis do kondolenční knihy.

Přišli i Sobotka a Stropnický

Katedrála se dnes pro turisty uzavřela v 15:00 a od 17:00 mohli věřící přijít uctít památku někdejšího pražského arcibiskupa a primase českého. Už v 16:30 se fronta od vchodu do katedrály táhla po její levé straně celou Vikářskou ulicí.

Mezi prvními politiky dorazil ministr obrany Martin Stropnický. Přinesl s sebou žlutou růži. Nedlouho poté dorazil i premiér Bohuslav Sobotka, který na Hradě oznamoval prezidentu Zemanovi kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. Hned poté se vydal do sv. Víta.

VIDEO: Premiér Sobotka šel uctít památku kardinála Vlka k jeho otevřené rakvi ve Svatovítském chrámu

Premiér přišel bočním vchodem s kyticí s českou trikolorou, podepsal se do kondolenční knihy a odešel. Při sobotní bohoslužbě, kterou bude celebrovat arcibiskup Dominik Duka, Sobotka přítomný nebude. Vyráží totiž do Říma, kde se setká s papežem Františkem.

Ve čtvrtek je v katedrále rakev s ostatky vystavena až do 21:00, v pátek mezi 15:00 a 21:00 bude v kostele svatého Benedikta na Hradčanech.

Rekviem a pohřební obřady začnou v sobotu v 11:00 opět v katedrále. Úmrtí kardinála Vlka přimělo biskupství či farnosti k tomu, aby v tomto týdnu sezvaly věřící ke společným modlitbám.

VIDEO: Davy lidí se vydaly poklonit zesnulému Miloslavu Vlkovi

Rekviem za Vlka v Českých Budějovicích i na Moravě

Někde se na zesnulého kardinála pamatovalo už při mších o uplynulém víkendu, třeba v olomoucké a litoměřické diecézi, v katedrále svatého Petra a Pavla v Brně se zádušní mše konala v úterý.

Ve čtvrtek v 17:00 začalo rekviem za bývalého českobudějovického biskupa, jímž byl Vlk počátkem 90. let, v tamní katedrále svatého Mikuláše. V katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě bude mše za zemřelého v pondělí 27. března, v olomoucké katedrále svatého Václava o den později.

Kardinál Miloslav Vlk stál v čele českých katolíků v přelomové polistopadové době. Výrazně se zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku.

Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se Vlk často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů. Podle zástupců armády měl také velký podíl na obnovení duchovní služby v armádě.

AUDIO: Co kardinálu Vlkovi vzkázal před smrtí papež František?

Video  Zemřel kardinál Vlk (†84): Poslední telefonát od papeže!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 24. března 2017 07:52 )

byl to jen elitář a havlovec, ale člověk ne

krupan10 ( 24. března 2017 07:48 )

neoháněj se úctou k člověku

krupan10 ( 24. března 2017 07:45 )

naučíme tě synku češtinu, ale musíš nastavit ***, tak jsi to myslela lízo.

krupan10 ( 24. března 2017 07:41 )

pomatená blbko, ti katolíci v Německu ubytovávají migranty a církve z toho mají největší kšeft

aIIahakbar ( 24. března 2017 06:37 )

Katolíci napáchali po staletí tolik škody a mají tolik životů na svědomí, že Muslimáci mají ještě hodně co dohánět, pitomče!

Zobrazit celou diskusi