Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pijete vodku s „energeťákem“? Buďte opatrní. Vědci ukázali, co dělá s tělem

Autor: Mii - 
21. března 2017
21:50

Že pití vodky s energetickými nápoji, jako je Red Bull, není zcela v pořádku, varují doktoři již několik let. Nyní ale mají další důvod, proč tento oblíbený mix nedoporučovat – lidem po něm hrozí největší riziko zranění ze všeho dostupného alkoholu, zjistila kanadská studie.

Důvodem je opět kombinace alkoholu a kofeinu. Lidé po tomto mixu mají přebytek energie, což se sníženou koordinací v rámci „klasické“ opilosti způsobuje velké riziko zranění. Lidem se také nebezpečně zvýší tep.

Studie odborníků adiktologického centra Viktorijské univerzity podrobně zkoumala 13 lékařských výzkumů z let 1981 až 2016, které se věnovaly mixu alkoholu a nápojů s vysokým množstvím kofeinu. Z deseti z nich vyplynulo, že lidé, kteří tuto kombinaci pozřou, mají větší riziko zranění.

Tato zranění jsou obvykle způsobena špatnou motorikou a fyzickými potyčkami. Přebytek energie z vodky s energetickým nápojem totiž podle studie zvyšuje i agresivitu.

Od kokainu k vodce s „energeťákem

„Obvykle když člověk pije, eventuálně se unaví a jde domů. To ale energetické nápoje maskují a lidé podcení svůj stav, zůstanou déle, zkonzumují více alkoholu a vystaví se více nebezpečí a rizikům,“ napsala vedoucí studie Audra Roemerová. K výzkumu kofeinu přešla po výzkumu účinků kokainu.

„Kokain je velmi silný stimulant. Zajímalo mě proto, jak působí látka, která je více sociálně přijatá. Chtěla jsem vědět, jestli má stejný efekt, ale jen v menší míře,“ vysvětlovala důvody odbornice.

Výzkumníci se však shodují, že je velmi těžké statisticky dokázat přesný risk, jaký vodka s energetickými nápoji způsobuje. Podle Roemerové bude třeba ještě další výzkum. V plánu jsou proto minimálně další dva.

„To, co jsme zjistili, nyní zkoumáme hlouběji. Snad to přinese více odpovědí. Zvýšené riziko zranění způsobené konkrétním nápojem je něco, co by mělo veřejnost zajímat,“ nastínila další vývoj Roemerová.

Nikdy není dobré pít velké množství alkoholu. Jinak člověk skončí jako tento muž, který vypil lahev tequily a zemřel:

Video Muž se vsadil, že vypije lahev tequily na ex: Vyhrál a zemřel. - YouTube
Video se připravuje ...

Podívejte se také na rozhovor s primářem dětského detoxu:

Video  Primář detoxu: Závislé děti problém nevidí, chtějí dál fetovat. Musíme je přemlouvat   - Blesk TV
Video se připravuje ...

pfoto1 ( 21. března 2017 23:27 )

Závěr výzkumu: Foukáním cigaretového kouře do odpadu umyvadla zlato nezískáme!!!

Zobrazit celou diskusi