Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jarní detox je hloupost, říká expertka. Kúry mohou uškodit orgánům

Autor: ula - 
20. března 2017
19:26

Nový rok, kulaté narozeniny, narození dítěte a hlavně jaro. Období, kdy myšlenky přinášejí pochybnosti nad naším stávajícím životním stylem a přicházejí rozhodnutí o změně. Většinou se necháváme inspirovat časopisy o zdravém životním stylu a podléháme zaručeným radám, jako je například dnes tak populární jarní detox. Podle nutriční terapeutky však může taková kúra poškodit vnitřní orgány.

Jarním detoxem je myšlena speciální kúra, pomocí které takzvaně ‚očistíme‘ organismus od škodlivých látek, jež se v našem těle hromadí. Ve skutečnosti je však naše tělo vybaveno orgány, jako jsou játra, ledviny, střeva, plíce či kůže, které si s těmito škodlivinami hravě poradí. Různé hladovky či speciální drastické diety mohou naopak způsobit nedostatek živin pro tyto orgány, které pak nemohou dobře vykovávat svoji funkci, říká nutriční terapeutka Jana Šulcová.

Důležitá je pestrá strava

Nestavme tedy své „nové zdraví“ na vyčtených a zaručených radách, ale raději se pořádně postarejme o to, co už máme. Důležitá je pestrá a vyvážená strava. Snídat, stravovat se pravidelně, omezit těžká a tučná jídla, sladkosti, alkohol a naopak zařadit více vlákniny v podobě celozrnných výrobků, luštěnin, zeleniny a ovoce. Součástí zdravého jídelníčku je dostatečný pitný režim a také zařazení pravidelné pohybové aktivity. Ovšem nic se nesmí přehánět.

Nárazové diety nepomohou

„Jde o určitou pravidelnost a přiměřené fyzické výkony. Ani při sportu a cvičení se člověk nemá přetěžovat, jinak to má zase opačný efekt, říká fitness trenér Tomáš Telk.

Nejen ženy často sahají po rychlých a zaručených detoxikačních dietách v jarním období a před letní „sezonou“. Takzvané hubnutí do plavek většinou obnáší přísnou dietu, kdy dochází k rychlému úbytku váhy, ale jakmile nám kúra skončí a my se vrátíme k původnímu jídelníčku, dostaví se známý jo-jo efekt, protože tělo reaguje na nedostatek živin tím, že si vytváří tukové zásoby. Shozená kila pak nemáme šanci si udržet.

Je nutné pochopit, že pro naše zdraví má pozitivní efekt dlouhodobá změna životního stylu, a ne nárazové diety, při kterých většinou naše tělo hladoví, je unavené, dehydratované a chybí mu důležité látky,“ dodává Šulcová.

Jarní detox nám může ublížit. Podívejte se na rozhovor:

Video  Petr Havlíček: Jarní detox? Z malého zdravotního problému může být velký!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi