Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Auto na plyn? Ulevíte peněžence i planetě, problém bude s parkováním

  • Autor: ula - 
    21. 3. 2017
    06:01

    Podle prodejců aut stoupá v Česku zájem o auta na stlačený zemní plyn (CNG). V současné době jich na našich silnicích jezdí kolem 16 tisíc a předpokládá se, že jejich počet bude i nadále stoupat. Výrobci a dodavatelé plynu upozorňují, že provozem auta na CNG šetříte nejen životní prostředí, ale také svoji peněženku. Na druhou stranu zde panuje vůči autům na plyn nedůvěra, zda je takové auto bezpečné. Navíc s ním rozhodně nezaparkujete všude.

  • 1.Co znamená zkratka CNG?

    CNG, neboli Compressed Natural Gas, je stlačený zemní plyn. Jedná se o stejný plyn z běžné plynovodní distribuční sítě, který je používán v domácnostech k vaření nebo vytápění.


    Provoz auta na CNG šetří zejména životní prostředí a hlavně peněženku. Náklady na palivo jsou nižší o cca 60 % oproti benzinu a o 40 % vůči naftě. Pokud si pořídíte vůz na CNG, budete osvobozeni od silniční daně, navíc stabilní cena zemního plynu je nezávislá na ceně ropy.

    S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. | Archiv

  • 2.Je auto na plyn bezpečné?

    Okolo aut na CNG panuje celá řada mýtů, např. zda jsou auta na plyn vůbec bezpečná. Výrobci však motoristy ujišťují, že auta na CNG jsou bezpečnější než vozidla na benzin nebo naftu.


    „Motoristé se nemusí obávat o svou bezpečnost, např. při havárii, neboť CNG je vzhledem ke způsobu uskladnění ve vozidle a jeho vlastnostem nejbezpečnějším palivem pro pohon automobilů. Zemní plyn se volně rozptyluje, je lehčí než vzduch, má vysokou zápalnou teplotu. Nutnost skladovat jej pod vysokým tlakem znamená, že je uskladněn v silnostěnných tlakových nádobách, které pevnostně vydrží několikanásobný tlak, nádrže odolávají nárazu při havárii,“ říká Jan Žákovec, člen představenstva Pražské plynárenské.


    Pro případ přerušení plynového potrubí jsou nádrže jištěny bezpečnostními ventily, které uzavírají nádrže, takže zemní plyn nemůže unikat a vytvářet tak výbušné prostředí. V případě požáru vozidla tavná pojistka nádrží zajistí postupné vypouštění a vyhoření plynu, tak aby nedošlo k explozi nádrže.

    S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. | Profimedia

  • 3.Málo CNG stanic?

    V současné době je v Česku k dispozici 147 CNG plnících stanic, z toho 17 v hlavním městě. „Česká republika má největší počet klasických čerpacích stanic na počet obyvatel, takže naši motoristé jsou svým způsobem zhýčkáni, protože najdou čerpací stanici na každém rohu, a toto by chtěli od CNG,“ reaguje na stížnosti řidičů Žákovec a slibuje, že počet stanic by se měl v příštích letech zvedat. Samotné plnění CNG do automobilu je otázkou několika málo minut.

    S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. | Profimedia

  • 4.Kam až s CNG dojedete?

    Obecně dojezd vozidla záleží na velikosti, počtu tlakových nádob a na spotřebě plynu konkrétního automobilu, dále na charakteru provozu (městský, mimoměstský) a způsobu jízdy. V průměru se dojezd osobních automobilů pohybuje mezi 250 a 500 km. Sériově vyráběné automobily s větším objemem nádrží mají dojezd až 550 km.

    S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. S autem na CNG ušetříte, ale všude s ním nezaparkujete. | Profimedia

  • 5.Mohou auta na CNG všude?

    Od 1. 1. 2015 platí novela zákona, která umožňuje parkování CNG vozidel v podzemních garážích. Má to ale jistá omezení, protože garáž musí splňovat určité technické normy. Bohužel to vyžaduje od majitelů garáží jisté investice, do kterých se jim nechce. 

     

    Jak vypadá auto na CNG, kolik CNG stanic se ještě plánuje a do jakých garáží vozidla na CNG smí? Zjistíte v rozhovoru:

     

     

     

Zobrazit celou diskusi