Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Židé v Praze tančili s novými svitky tóry v dešti. „Je to historický okamžik“

Autor: jer, ČTK - 
19. března 2017
21:40

Ve Staronové synagoze našly v neděli své místo dva nové svitky tóry, židovského náboženského textu. Z darů svých členů je pořídila pražská obec a mecenáši a rabíni symbolicky dopsali za pomoci pisatele svitků posledních 30 písmen. Pro obec je to podle její mluvčí Dity Šnajdrové historický okamžik, naposledy pořizovala novou tóru před druhou světovou válkou.

Tóra je základní text judaismu a zahrnuje prvních pět knih hebrejské bible, křesťany označované jako Starý zákon. „Každá obec potřebuje tóru, protože se z ní třikrát týdně čte,“ vysvětlil vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Praha měla podle něj před válkou stovky, možná tisíce svitků tóry. Komunistický režim po válce začal tyto předměty rozprodávat do zahraničí, jen v roce 1963 se do ciziny dostalo 1500 svitků. „Nám jich zůstalo jen pár, se kterými jsme si museli vystačit,“ uvedl. Deset z nich nechala obec před 25 lety opravit v Izraeli, jsou staré 150 let.

Na nové svitky přispěli dárci i židovská obec. Napsal je takzvaný sofer, židovský písař, Daniel Chalamiš z Izraele. A vedl ruku těm, kteří do nových svitků dnes dopisovali poslední písmena. Kromě českých i zahraničních rabínů a představitelů pražské židovské obce byl mezi nimi například nový izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron.

Po dokončení svitků a zaschnutí písmen s nimi lidé navzdory dešti tančili na ulici a poté je slavnostně vnesli do Staronové synagogy. Loni v lednu oslavili nové svitky tóry také v Brně, uložili je do nově opravené synagogy ve Skořepce.

Pražská židovská obec má asi 1500 členů, nedělní slavnosti se jich zúčastnilo několik set.

Podívejte se, jak vypadaly oslavy svátku Purim v Jeruzalémě:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 20. března 2017 08:19 )

proc by v desti netancili? Rozdělení částky 59 miliard korun mezi církve Federace židovských obcí v České republice -3 000 registrovaných - 0,27 miliardy Kč

Zobrazit celou diskusi