Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyšetřování požáru v Unipetrolu: Policie obžalovala zaměstnance chemičky

Autor: mah, ČTK - 
17. března 2017
17:35

Obžalováním dvou zaměstnanců ukončila policie vyšetřování havárie v Unipetrolu ze srpna 2015. Kriminalisté v pátek předali spis státnímu zástupci a navrhli obvinit dva pracovníky litvínovské chemičky z obecného ohrožení, hrozí jim tak až osm let vězení. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Unipetrol s obviněním nesouhlasí, jeho zaměstnanci prý chybu neudělali a zůstávají jeho pracovníky. 

Největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Oprava jednotky trvala téměř rok a náklady dosáhly téměř čtyř miliard korun. Ušlý zisk způsobený havárií činil podle dřívějších informací holdingu 9,9 miliardy korun.

„Podle výsledků šetření pracovníci mohli havárii v takovémto rozsahu zabránit – znali předpisy a včas nezareagovali na spuštěné alarmy,“ uvedla policejní mluvčí. Závěry vyšetřování jsou podle Bartošové podloženy posudky od dvou znaleckých ústavů.

„Podle našeho interního šetření se naši kolegové nedopustili žádného pochybení. Příčinou mimořádné události byl nestandardní jev na jednom z havarijních pojistných ventilů,“ řekla Radka Marková z Unipetrolu. „Oba kolegové jsou i nadále zaměstnanci společnosti Unipetrol RPA,“ dodala.

Zjišťování příčin havárie bylo podle policistů velmi složité. Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo několik týdnů. Vznikl desetičlenný vyšetřovací tým, jehož členy byli hasiči a další specialisté. „Vyšetřovatelé se museli seznamovat se zcela neznámými technologiemi a spoustou interních směrnic. Policisté vyslechli více než 100 osob, mnohé z nich i opakovaně,“ uvedla mluvčí. Spisový materiál má téměř 3400 stran.

Na etylenové jednotce unikl 13. srpna 2015 etylen. Obvinění podle vyšetřovatelů nemohli zabránit samotnému vzniku havárie, ale mohli snížit dopady na společnost i na lidi. V přímém ohrožení byli například zasahující hasiči.

Na likvidaci požáru se podílelo 43 hasičských jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Právě na základě této mimořádné události přijala města Most a Litvínov systém informování veřejnosti pomocí varovných SMS zpráv. Obě radnice také zopakovaly žádost o rozšíření silnice kolem chemičky na čtyři pruhy.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Podívejte se na záběry z požáru, který následoval po výbuchu v chemičce:

Video  Exploze v Litvínově: Takhle chemičku natočili lidé z okolí.  - Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi