Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Autobusáci chystají stávku, kraje nemají na vyšší platy. Zasáhne vláda?

Autor: mah, ČTK - 
17. března 2017
15:00

Vláda se rozhodla, že zvýší platy řidičů linkových autobusů. To by ale měly zaplatit kraje, kterým na to chybí peníze. Rozhodly se tak finance požadovat po vládě. Po jednání to v pátek řekla předsedkyně asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

„Kraje požadují finanční prostředky na navýšení mezd řidičů – jedno, jakou formou,“ prohlásila. Podle ní to může být buď účelová dotace do krajských rozpočtů, nebo prostřednictvím programu Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic 2. a 3. tříd. Uvedla to v souvislosti s rozhodnutím dopravních odborů o stávce především ve čtyřech krajích, kde je situace nejproblematičtější. Jsou jimi Vysočina a Ústecký, Pardubický a Jihomoravský kraj.

Hejtmanka připomněla, že peníze v lednu přislíbil vyčlenit pro kraje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda však o měsíc později odmítla kompromisní návrh krajů, aby navýšila o jednu na čtyři miliardy korun finance na opravy krajských komunikací, čímž by se krajům kompenzovaly náklady vzniklé navýšením mezd.

Mluvčí vlády Martin Ayrer uvedl, že autobusová doprava je plně v kompetenci krajů a většina z nich se dokázala s říjnovým vládním nařízením vypořádat, upravila smlouvy a platy se řidičům už reálně zvýšily. „Problém, který přetrvává u dvou krajů, Ústeckého a Jihomoravského, není v tom, že by kraje neměly peníze, ale nemají zatím právní cestu, jak peníze doručit provozovatelům autobusové dopravy,“ sdělil Ayrer. Sobotka je podle něj připraven hledat cestu, jak u zbývajících dvou krajů problém dořešit.

Požadavky šoférů podpořil i ministr dopravy

„Souhlasím s tím, abychom řidiče linkových autobusů lépe zaplatili, už při projednávání na vládě jsem ale upozorňoval, že pouhá změna platových tabulek neřeší to, že peníze skutečně doputují k řidičům. Přinesli jsme na vládu spolu s ministrem financí Babišem návrh, aby kraje dostaly podporu až čtyři miliardy korun v souvislosti s opravami silnic 2. a 3. tříd. To by jim uvolnilo ruce i na řešení platů řidičů. Vláda schválila pouze tři miliardy,“ uvedl v tiskovém prohlášení ministr Dan Ťok.

Vildumetzová řekla, že Ťok chtěl se souhlasem ministra financí Babiše (oba ANO) na mzdy uvolnit z rozpočtové rezervy 1,5 miliardy korun. „Proto je pro nás nepochopitelné, že vláda tento materiál neschválila a na opravy silnic uvolnila pouze tři miliardy korun.“

Hejtmanka připustila, že kraje mají z vlastních zdrojů vyčleněny příspěvky dopravcům zajišťujícím dopravní obslužnost v regionech; chtějí si ale dodatky ke smlouvám pojistit, že peníze půjdou na mzdy. „Skoro všechny kraje jsou před podpisy těch jednotlivých dodatků,“ uvedla. Tyto dodatky musejí být v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, aby nemohly být napadeny neúspěšnými žadateli o zajištění veřejné dopravy v regionech, poznamenala.

Vildumetzová také uvedla, že ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh, kterým se mají od července zvýšit mzdy nejhůře placeným sociálním či kulturním pracovníkům o pět a devět procent. Hejtmani mají za to, že i toto navýšení, které by mělo podle krajů představovat náklady 1,64 miliardy korun, by vláda měla krajům proplatit, dodala hejtmanka.

Odborový svaz dopravy už několikrát hrozil stávkou:
Video  Odborový svaz dopravy vyhlásil, že připravuje stávku autobusů. Důvodem je, že některé kraje důsledně neřeší mzdy řidičů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

panda82 ( 17. března 2017 16:28 )

No vláda naslibuje a kecá o ničem, kdo slíbil aT platí, dělají si z lidi šoufky, že se tu nepíše že není na platy a náhrady poslanců, tam se najdou peníze hned Autobusáci vydržať, ať má Sobotka práci

agfor ( 17. března 2017 16:26 )

Na řidiče peníze nejsou, ale na zbytečné úřady s bývalými komouši, estébáky a jejich bastardy peníze jsou ?

gorilka ( 17. března 2017 16:06 )

Autobusáci, držím vám palce, jděte do toho! Je vidět, že s kapitalistou není dohoda možná, tak ať pozná, jakou bude bude mít vaše stávka sílu. Hlavně to nezvorejte. Vydržať!

mirelay ( 17. března 2017 15:59 )

krtekzhor: a uvědomujete si, že někoho ta práce může i bavit? Tak proč by měl odcházet, chtějí jen to, co mají jinde v zahraničí na výplatní pásce za stejnou práci.

krtekzhor ( 17. března 2017 15:43 )

je to hnus,stavkovat a brat si rukojmí cestující.můžou jít makat jinam když se jim to nelíbí.nejsou autobusáci náhodou zaměstnanci soukromých firem??buze-ranti

Zobrazit celou diskusi