Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlivný bankéř chce Čechům překazit levnější dovolenou, která se blíží

Autor: kal, ČTK - 
17. března 2017
08:15

Kdo se letos v létě těšil na posílení koruny a tím i na levnější cestování po zemích platících eurem, těšil se možná marně. „Vidle“ chce Čechům do lacinější turistiky a nákupů zboží z dovozu hodit viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl. Centrální banka musí přitom investovat stovky miliard na to, aby korunu na slabém kurzu udržela.

Viceguvernér Hampl je pro ukončení intervencí proti posilování koruny později než v polovině letošního roku. Řekl to v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny (HN), takový postup by byl podle něj bezpečnější. Dosud členové bankovní rady ČNB opakovaně uváděli, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu roku.

To zopakoval i Hampl. „Je pravděpodobné, že to nastane kolem poloviny roku,“ řekl HN. „Kdybyste se ptal jenom na můj osobní názor, na rozdíl od řady tržních hráčů si umím představit, že exit může nastat i o chvilku později,“ podotkl. „Závazek by se dal opustit o něco později bez dopadu na cenovou stabilitu a hladký průběh exitu,“ doplnil.

O ukončení intervencí rozhoduje celá sedmičlenná bankovní rada, které předsedá šéf centrálních bankéřů a expremiér Jiří Rusnok. Podívejte se, jak o tématu mluvil na podzim:

Video  Guvernér ČNB Jiří Rusnok  - Hana Filipová, E15
Video se připravuje ...

Udržet korunu na uzdě stojí stovky miliard

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku. Objem intervencí počátkem roku zesílil, v lednu byl nejvyšší od zahájení intervencí v listopadu 2013. Za růstem je podle ekonomů rostoucí inflace a očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době.

„Opuštění kurzového závazku je měnové rozhodnutí, které učiníme na jednom ze zasedání bankovní rady a které bude v okamžiku, kdy ho učiníme, oznámeno,“ řekl Hampl. Neumí si představit, že by mezi rozhodnutím o ukončení intervencí a jeho zveřejněním bylo nějaké prodlení.

Devizové intervence centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Od počátku v listopadu 2013 do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. V letošním lednu za nákup eur utratila zhruba 391 miliard korun.

Vše o měnových intervencích ČNB najdete na ZDE

Bankovní rada ČNB má od konce ledna dva nové členy. Jmenoval je prezident Miloš Zeman:

Mahony666 ( 17. března 2017 21:52 )

Zastřelit škodnou a bude klid od šmejda. Pamatujete si, jak byla západoněmecká Marka za deset korun v osmdesátých letech a po nástupu ožraly Havla najednou za dvacet? A rakouský Šilink? Po domluvě ze Západem z nás uměle udělali chudáky a dál v tom beztrestně pokračují. Není žalobce, není soudce. A národ ovcí jim parádně vyhovuje.

kukuku ( 17. března 2017 17:50 )

Opusť nasmrádlý nick, vyměň ho za nový Zdenekk tu už není.

kukuku ( 17. března 2017 17:47 )

Jakto "nemaj z čeho"? Myslíš, že došla barva v rotačkách? Teď už těch peněz můžou naflákat, kolik se jim zachce. Pryč je doba, kdy na hnědé pos*rané papírové desetikoruně byly nápisy jako "Bankovky sú kryté zlatom" a "Padelanie sa tresce".

Jeden ( 17. března 2017 16:13 )

Vžyď už nemaj z čeho Tahle nezodpovědnost se jednoho krásnýho dne vrátí. Je úplně jedno kdy jestli letos, za rok, za pět let, ale kupovat eura a pak je prodávat levějc jen kvůli tomu abych udržel nízkou koruu může jen debil. Zajíma mě jen jedno kdo a kdy tu ztrátu vyčísli a kdo jí zaplatí! Nejlepší by nylo aby ztátu dorovnali vývozci kvůli kterejm tuhle šaškárnu hrajou. Mnohdy mám pocit že ČNB pracuje v žoldu exportérů

bizon_pepa ( 17. března 2017 14:58 )

Cekal bych, ze te chytry pan to odkozeni nejak zduvodni. Nejsem si ale jist, jestli s tim zduvodnenim jenom nemanipuloval blesk a nenapsal ho sem.

Zobrazit celou diskusi