Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Drama hrozí každou minutu.“ Dispečer odhalil ochranu Česka před blackoutem

Autor: David Budai - 
19. března 2017
05:32

Vypadá to tady jako tiché a snad až nudné místo. Stačí ale, aby se do větrných elektráren opřel vítr nebo nad Evropou vysvitlo slunce, a na centrálním dispečinku začíná menší drama. Přenosovou soustavu v Česku v tu chvíli „zaplaví“ spousta elektřiny a dispečeři na to musí okamžitě reagovat. Jinak by mohl nastat výpadek nebo až blackout. Blesk.cz se s kamerou podíval na místo, kde se hlídá, aby nám doma svítilo světlo a hrála televize.

„Stresující událost může přijít během jedné minuty,“ řekl Blesk.cz Petr Henych, který pracuje jako dispečer na hlavním dispečinku společnosti ČEPS. Právě ta má na starost hlavní elektrické vedení v Česku. Zodpovídá za to, že elektřina bez potíží doteče z elektráren až k městům. Jde o vedení nejvyššího napětí, které je napojeno i na soustavy okolních států. Případný výpadek nebo problém v této soustavě tak může ovlivnit desítky až stovky tisíc lidí v jednom okamžiku.

„Veškeré naše činnosti jsou zaměřeny na to, abychom předcházeli velkým systémovým poruchám, abychom zamezili blackoutu. Proto neustále monitorujeme provoz přenosové soustavy,“ uvedl Radim Chrapek, vedoucí dispečerského odboru.

Německý vítr, český problém

Problém nastává například ve chvíli, když na severu Německa začne foukat vítr a tamní větrné elektrárny se rozjedou naplno. Německo totiž v současné době nemá dostatečně rozvinutou přenosovou soustavu, takže je pravděpodobné, že proud zamíří na české území, kde může způsobit škody.

„Vyrobená elektrická energie se musí přenést z místa výroby do místa spotřeby. A ona se neptá, kudy má téct, jestli po vedení A, B, nebo C. Najde si cestu podle fyzikálních zákonů. A potom záleží, jestli to konkrétní vedení bude schopno takové množství elektrické energie přenést, či ne,“ vysvětluje Chrapek.

Video  „Stresující událost může přijít během minuty,“ říká dispečer, který chrání Česko před blackoutem.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jenže ani česká přenosová soustava nemá nekonečnou kapacitu a nadbytek elektřiny může způsobit problémy. Vyloučeny nejsou ani různé komplikace, třeba výpadky dodávek z elektráren nebo poruchy vedení a transformátorů. Dispečink proto neustále přepočítává, jak by se projevila nová komplikace. Třeba kdyby se nečekaně odstavil Temelín.

„Tato kontrola se dělá nejenom v predikcích na den dopředu, ale i v predikcích na hodiny dopředu. Stále se to upřesňuje a bezpečnostní výpočet se provádí každou minutu,“ popsal šéf dispečinku.

Dispečeři mají hned několik nástrojů, jak udržet v soustavě stabilitu. Mohou například na dálku vypínat tepelné nebo vodní elektrárny a tím vyrovnávat množství elektřiny v soustavě. Nechybí ani možnost obchodovat s jinými státy a třeba přebytky prodávat zahraničním odběratelům. Tím se dispečeři ČEPS liší od dispečerů lokálních distributorů, kteří mají na starost rozvody elektřiny přímo ve městech a v obcích. Oni totiž žádnou pravomoc rozhodovat o elektrárnách nemají.

Rohlík si koupíte do zásoby, elektřinu ne

Cílem dispečerů je hlídat vyrovnanou bilanci. Tedy aby se v Česku spotřebovalo stejné množství elektřiny, jako se vyrobí. A to ideálně v každém okamžiku. „Elektrická energie je v podstatě komodita jako každá jiná, například pečivo nebo rohlíky. Rozdíl je ten, že když jsou rohlíky dodány do obchodu, můžete si je koupit dopředu, schovat je doma a sníst je druhý den. Nicméně u elektrické energie musí být bilance mezi výrobou a spotřebou udržována v každou chvíli,“ říká Chrapek.

Nároky na dispečery jsou velmi vysoké. Každý prochází přísnými jazykovými i psychologickými testy. Navíc pravidelně absolvují školení na simulačním trenažéru. Na dispečinku nepřetržitě slouží pět lidí a jednotlivé směny se střídají po 12 hodinách.

Zajímá vás, co všechno dispečeři vidí na obrovské interaktivní tabuli před sebou? Podívejte se na video:

Podívejte se na hlavní dispečink ČEPS v Praze:

djaba ( 19. března 2017 23:34 )

I já dispečer , né z Ostravy a s kapelou ,ale notně aktuální , nehrozím blackem ,ale možnost přemíry elektřiny tu je .Pokud nám pošlou germáni větrnou , bude tu větrno .

stacho ( 19. března 2017 15:10 )

Bude třeba zavést trest smrti jinak politici naši republiku vydrancují......

joudajoudovy ( 19. března 2017 12:02 )

dispecere zadny strach... tradicni politicke strany si to okamzite zaradi mezi predvolebni propozice a pokud je volici nezvoli, maji cekat tmu v tunelu. ja bych se nebal a pustil je do zivych dratu. proc se pripravit o polarni zari nad prahou? dale, ty vymysly zelenych i globalniku o nahrdnich zdrojich jako jsou solarka ci vetrniky, prave svoji neplanovanou necinnosti k blackoutu prispivaji. bezpeci zajisti jadro, voda, uhli.

ivoadler ( 19. března 2017 10:22 )

Žádám, aby tento článek byl okamžitě stažen. "Energetická soustava Německa není vyspělá", to je přímo vlastizrádné tvrzení. Zavřít, až zčerná. Navíc je to šíření poplašné zprávy.

Desterz ( 19. března 2017 08:15 )

Tady je třeba jasně říci, že za tyhle stavy může Německo, náš milovaný soused, které zneužívá naší přenosovou soustavu k řešení vlastních problémů s jejich větrníky! A druhý fakt, ne moc známý: kdyby ti zlí komunisti u nás nenadimenzovali tehdejší vedení na zvládání velkého přetížení, už dávno bychom se z Němců položili. Ptám se: kdo jmenovitě za ČR sepsal otrocké smlouvy o tranzitu elektřiny přes naše území, a ohrožuje tak stabilitu en. sítě republiky?!

Zobrazit celou diskusi