Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Víme, kdy o Velikonocích zavřou obchody: Nakupte vajíčka i beránka s předstihem

Autor: deb - 
19. dubna 2019
08:40

Velikonoce patří k nejstarším svátkům vůbec. Z dob předkřesťanských bylo jejich základní podstatou vítání přicházejícího jara a vítězství života nad smrtí. V dnešní době se svátek slaví převážně barvením vajíček, pečením beránka a šleháním pomlázkou. Pamatujte ale na to, že si suroviny a ozdoby musíte nakoupit s časovým předstihem. Na Velikonoční pondělí budou totiž v rámci zákona větší obchody zavřené.

Na Velikonoce se řada lidí těší nejen kvůli příchodu jara a hezkého počasí, ale i pro několik dnů volna. Státním svátkem je jak Velký pátek, tak i Velikonoční pondělí. Zatímco v prvně jmenovaný den budou mít obchody otevřeno, u toho druhého se zákazníci setkají se zavřenými dveřmi.

Nakupte nejpozději do neděle

Obchody mající prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních nesmějí totiž dle zákona na Velikonoční pondělí nic prodávat. Nezapomeňte si proto nakoupit před víkendem.

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, něteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

Velikonoční čas začíná v podstatě Popeleční středou, kdy startuje čtyřicetidenní postní období. Křesťané by tak ze svého jídelníčku měli vynechat maso.

Půst končí na Květnou neděli, kterou začíná svatý týden před Velikonocemi. Připomíná se jí Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma několik dnů před jeho umučením.

Jak je to se dny v týdnu před Velikonocemi?

Na Sazometnou středu se vymetají saze z příbytků. Domy se čistí a připravují na svátky. Co se týká Zeleného čtvrtka, tak na něj připadá nespočet zvyků. V dřívějších dobách se v tento den měla jíst jen zelená strava – zelenina.

Velký pátek je prožíván jako den půstu ve znamení smutku, ticha a rozjímání. Je připomínkou dne smrti a ukřižování Ježíše Krista. V mnoha kostelech se tento den koná pobožnost křížové cesty.

Bílou sobotou končí dlouhotrvající půst. Neslaví se mše svatá a další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Velikonoční neděli nazvali křesťané „dnem Páně“. Pravidelně se začali scházet k eucharistickému „lámání chleba“.

Na Velikonoční pondělí chodí chlapci dům od domu za děvčaty se spletenými pomlázkami. Šlehají je a vinšují, za odměnu dostanou malovaná vajíčka či sladkou drobnost. Na některých místech je zvykem, že v úterý chodí s pomlázkou děvčata, jinde polévají chlapce vodou.

VIDEO: Velikonoční pomlázka od chalanů ze Slovácka

Video  Na Slovácku proběhla velikonoční výplata děveček už v noci.  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Jak se staly Velikonoce křesťanským svátkem

Velikonoce jsou, jak bylo zmiňováno, původně pohanským svátkem jara. Židé dali tomuto svátku nový význam svátkem Pesach, což znamená uchránění nebo ušetření a to přibližně před 3500 lety. Je to oslava osvobození a vyvedení židovského národa z egyptského otroctví.

Velikonoce dostaly před dvěma tisíci lety nynější význam Kristovou smrtí a biblickým zmrtvýchvstáním. Jde o nejdůležitější křesťanský svátek. Velikonoční neděle se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. Letos připadá Velikonoční neděle na 21. dubna.

Video  Velikonoční barvení vajíček  - Prima TV
Video se připravuje ...

Vše o Velikonocích najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 19. dubna 2019 11:04 )

No tragééédie,jeden den bude zavřeno,kam pojedou Pražáci na výlet

cocumysvole ( 19. dubna 2019 09:44 )

taktone: Správně!!!!! Ať žije hnutí feministek a jiných přiblblic.

prycsnima ( 19. dubna 2019 09:33 )

..praktikující pomlázku..

prycsnima ( 19. dubna 2019 09:30 )

Pomlázka...Cizinci žasnou a nechápou. A nikdy nepochopí. Ale praktikami poukázky taky nepochopí. Že se pomlázkou nemlátí. A ž pomlázka je k omlazení a né ke šlehání za účelem jelit.

flora ( 17. dubna 2019 20:15 )

Tady už týden visí články kdy bude o velikonocích zavřeno a stejně se z nich nikdo nic nedozví. Prostě se koukněte, na vrata tam, kam chodíte nakupovat. U nás pátek do 12 a so, ne,po, zavřeno. A je to tak prakticky všude, někde se ani s tím pátkem nepářou a zavřou také úplně . Takže vy co přes velikonoce makátem nakupte si nejpozději ve čtvrtek . No a je to.

Zobrazit celou diskusi