Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český rabín „válčí“ s manželkou o dítě: Syna (7) chce dostat francouzská sekta

Autor: Václav Lang - 
16. března 2017
05:00

Závažný případ se odehrává v židovské rodině českého rabína Jaira J. a jeho manželky Ester. Ta totiž údajně spojila svůj život s francouzskou ultraortodoxní komunitou a hrozí, že tam bude vychovávat jejich sedmiletého syna. Otec s ním zatím odjel domů do České republiky. Věc teď mají v rukou soudy. Jak řekl Jair J. pro Blesk.cz, kdyby musel syna odevzdat matce, před svéráznou sektou už ho nic neuchrání, a zůstane tak izolován od okolního světa.

„Manželka je Češka. Dá se říct, že teď pobývala poslední roky víc ve Francii, ale chystali jsme se žít v Česku, pronajal jsem byt… Má tady rodiče, ale přerušila s nimi kontakt a to samé může nyní udělat i synovi, já bych byl rád, aby spolu měli normální vztah. Její rodiče jsou na naší straně, jsou rádi, že mohou mít kontakt se svým vnoučkem,“ popsal situaci chlapcův otec pro Blesk.cz.

Právě na přelomu února a března si mohl Jair J. částečně oddychnout. Jak informoval web Deník.cz, který na případ upozornil jako první, Ústavní soud tehdy pozastavil předchozí nařízení tuzemských soudů. Odložil totiž vykonavatelnost rozsudku, který zněl, že má otec malého chlapce vrátit matce do Francie.

Jair J. se svým synem Jair J. se svým synem | Archiv Jaira J.

To by však podle otce znamenalo, že by se chlapec dostal do prostředí nonkonformní sekty, která prý své lidi izoluje od okolního světa a nechává je žít v tristních podmínkách. „Jsou to lidé, kteří nerespektují zákony a vůbec nerespektují práva dítěte. Dokonce jednou řekli: ‚My už ho tady zpacifikujeme.‘ Taková slova používají. Je to velice vážná věc,“ popsal pro Blesk.cz chlapcův otec.

Europoslanec: Izolovanost, absolutní vláda rabínů

„Způsob, jak žijí a jsou vedeny tyto obce, obsahuje všechny znaky sekty. Platí zde absolutní ovládání rabíny – nikdo se nemůže vdát nebo oženit bez jejich souhlasu, jejich ideologie proniká do všech oblastí soukromého života, dokonce intimního. Nikdo se nesmí sám rozhodovat, obracet se bez souhlasu rabína na státní orgány, policii apod. Oznámení např. sexuálního zneužívání či okradení bez souhlasu rabína je považováno za zločin,“ popsal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se v případu angažuje.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) | ČTK

„Děti jsou izolovány od většinové společnosti, a to nejen od Nežidů, ale i Židů, kteří nepraktikují shodně s nimi. Chlapci jsou vychováváni k tomu, aby nepracovali, žijí především z milodarů a sociálních dávek. Děti se nesmí učit matematiku, přírodní vědy, cizí jazyky, nesmí mít doma počítač, internet, televizi ani telefon – nic, co by jim umožňovalo spojení s nežidovským světem. Musí se ve všem řídit názorem a pokyny rabína,“ dodal.

Rabín: Kdyby se tam dostal, už ho nic nezachrání

Se svou manželkou žil napřed ve Francii a podle svých slov plánovali, že se před chlapcovými sedmými narozeninami přestěhují zpátky do České republiky, aby tam syn mohl absolvovat základní školní docházku. V roce 2015 se však matka údajně pod vlivem sekty rozhodla ve Francii zůstat. Rabín proto i se synem odjel do Česka.

Zatímco chlapec začal chodit již od loňského září do české školy, otec se obrátil na Obvodní soud pro Prahu 1 s žádostí o poskytnutí ochrany, matka pak na brněnský soud s tím, že otec dle ní dítě nezákonně přemístil z Francie do České republiky. Soudy ale loni na jaře rozhodly, že se hoch musí do konce ledna 2017 vrátit k matce do Francie a jeho otec má případnou pomoc hledat u francouzské justice. Jair J. však napadl tato rozhodnutí stížností, až nakonec zasáhl Ústavní soud.

Jair J. se svým synem Jair J. se svým synem | Archiv Jaira J.

„Syna mám díky bohu u sebe, jelikož Ústavní soud zatím rozhodl zastavit nebo odložit výkon rozhodnutí, aby mohli celý případ prozkoumat. Ještě to není výhra, ale aspoň nám to umožňuje syna dál chránit a věříme, že to pro něj dopadne dobře,“ uvedl rabín.

„Syn je to nejdůležitější, co v životě mám, a řeším jen to, aby ho nikdo nepoškodil… On na mě spoléhá, má mě rád. Víme, že kdyby se tam (do komunity ve Francii) dostal, tak už ho nic nezachrání. Zůstal by sám jediný na světě, oni takoví jsou, já to znám a je to velice nebezpečné,“ uzavřel rozhovor s Blesk.cz.

Rabíni loni odhalili památník v centru Prahy. Připomíná nejstarší židovský hřbitov:

Video  Modlitba na ukončení slavnostního odhalení památníku  - Michaela Lišková
Video se připravuje ...