Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na jednoho Čecha 2000 cigaret ročně. Patříme mezi největší kuřáky v EU

Autor: bud - 
15. března 2017
06:20

Průměrný český kuřák každý den vykouří 5 až 6 cigaret a kouřením stráví zhruba půl hodiny. Naprostá většina lidí si kupuje průmyslově balené cigarety, jen asi desetina dává přednost ručnímu balení. Vyplývá to z čísel Českého statistického úřadu, podle kterých na každého obyvatele připadá přes 2000 vykouřených cigaret za rok. Jak jsou na tom Češi ve srovnání se zbytkem Evropy?

Pravidelnou cigaretu si dopřává více než čtvrtina Čechů nad 15 let (konkrétně 28 procent) a přibližně pětina pro ni sáhne dokonce každý den. Vášnivějšími kuřáky jsou muži, kouří jich více než 35 procent, zatímco v případě žen je to „jen“ 22 procent. Vyplývá to z posledních čísel Eurostatu, která zkoumala situaci v EU za rok 2014.

Vůbec nejvíce lidí kouří v Bulharsku a Řecku, a to více než třetina. Naproti tomu nejméně kouří Švédové a Britové. V porovnání s ostatními státy EU Češi patří k častějším kuřákům a hlavně české ženy ve vzájemném srovnání patří do první pětky. Třeba v Litvě kouří jen 1 žena z 10.

Česko také patří k zemím, kde je poměrně hodně pasivních kuřáků, a to až 30 procent. Situace se ale zřejmě brzy změní, protože od května tady začne platit zákaz kouření v hospodách a restauracích. Nejhůře je na tom v tomto ohledu Řecko, kde je každý den vystaveno pasivnímu kouření 64 procent obyvatelstva.

Kolem protikuřáckého zákona se vedly vášnivé debaty. Známý kuřák, senátor Jaroslav Kubera (ODS), dokonce kouřil ve studiu Blesku:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

honza54.. ( 15. března 2017 07:19 )

s kuřáky je třeba zatočit, izolovat je co nejvíce od nepáchnoucích lidí a zdražit jim co nejvíce ten páchnoucí hnus

Zobrazit celou diskusi