Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V lékárnách chybí léčebné konopí. Pacienti můžou mít potíže, varuje nemocnice

Autor: ČTK - 
14. března 2017
15:10

Pacienti, kteří v Česku užívají léčebné konopí, se museli vrátit ke klasické léčbě. Konopí totiž v lékárnách chybí, upozornila v úterý mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá. Jenže to může být pro některé pacienty problém, protože klasické léky jim v minulosti nezabíraly. Nemocnice konopí předepisovala především pacientům s bolestí neurčitého původu.

V lékárnách léčebné konopí není od konce ledna. V řádech týdnů by mohl výpadek nahradit dovoz ze zahraničí.

V Česku může léčebné konopí předepisovat 18 lékařů, jejichž seznam uvádí Státní agentura pro konopí pro léčebné použití. Pacienti si lék mohou vyzvednout ve 28 lékárnách, které eviduje lékový ústav. Podle mluvčí brněnské nemocnice by sice lékaři mohli konopí pacientům dál předepisovat, ti si ho ale nemají kde vyzvednout. „Pacienti se bohužel museli vrátit k původní léčbě, a to většinou k vyšším dávkám klasických léků,“ řekla.

Nemocnice u sv. Anny se věnuje léčbě chronické bolesti a konopí předepisovala hlavně pacientům, u kterých nebylo možné určit původ bolesti. Tito pacienti nyní dostávají analgetika. „Jsou odkázáni na klasickou léčbu, která jim v mnoha případech už nemusí zabírat. Právě proto jim bylo v minulosti nasazeno léčebné konopí,“ poznamenala Veselá. Nemocnice má zkušenosti s touto léčbou i u onkologického pacienta, kterému konopí zabíralo na nevolnosti po chemoterapii. Celkově v Brně podle mluvčí užívalo konopí k léčbě asi 60 pacientů.

Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři, ale výhradně na elektronický recept s omezením.

Paní Martina trpí roztroušenou sklerózou, kvůli níž má ochrnutá střeva. Konopí potřebuje stejně jako zdraví lidé vzduch:

Video  VIDEO: Rozhovor s Martinou Kafkovou Mejzlíkovou, které na její nemoc zabírá jen léčebné konopí.  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Léčebné konopí, které na základě zakázky pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v minulosti dodala česká firma Elkoplast, bylo použitelné do konce ledna. Nového dodavatele ústav nevybral. Musel opakovat výběrové řízení, protože přihlášení uchazeči nesplnili zadávací podmínky. Pokud výběr nového dodavatele nebudou provázet žádné komplikace, mohlo by být nové české konopí k dispozici v posledním čtvrtletí letošního roku. Do té doby je řešením dovoz konopí ze zahraničí, nyní se ale nedováží.

Náhrada z ciziny v řádu týdnů

„Máme informace o tom, že jeden soukromý subjekt už o dovoz konopí pro léčebné použití ze zahraničí požádal. Lze tedy předpokládat, že v řádu týdnů by v ČR mohlo být zahraniční konopí dostupné,“ řekla mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

V minulosti se dováželo konopí z Nizozemska, bylo asi třikrát dražší než zboží od českého pěstitele. Za gram českého zaplatili pacienti kolem 100 korun, za gram nizozemského zhruba 300 korun. Pacienti užívali konopí zpravidla formou inhalace přes speciální odpařovač. Lékaři z brněnské nemocnice doporučovali rovněž konzumaci při rozmíchání v tepelně upravené čokoládě a nemocniční lékárna začala z konopí vyrábět i tobolky. Podle neoficiálních odhadů se v Česku léčí pomocí léčebného konopí zhruba stovka pacientů.

Konopí se nemusí používat jen na léčebné účely. Podívejte se na oblečení z konopného vlákna:

Video  Česká móda: Seznamte se s konopnou značkou Bohempia.  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi